yoga si meditatie.jpgMeditația creează un spațiu nou în viețile noastre și așa aglomerate și pe fast forward, prin orientarea atenției de la minte la respirație (corp). Acest lucru produce o stare de prezență și mindfulness, de calmare a minții prin observarea gândurilor. Toate acestea duc în final la creșterea nivelului de conștientizare asupra propriei persoane, creșterea creativității și inovației, creșterea energiei.

Ce se întâmplă, de fapt, în meditație?

Te (re)conectezi cu acel spațiu interior care este intrinsec pozitiv, adică racordat la nevoile și dorințele tale, care îți vrea binele. Dacă îți asculți vocea interioară, vei ști dacă gândul, cuvântul, acțiunea pe care urmează să o faci sunt în acord cu tine însuți, cel adevarăt. Dar asta necesită neaparat conștientizarea de sine și decondiționarea/stoparea vocilor din capul tău care nu-ti aparțin: ale familiei de origine, ale partenerului de cuplu, ale prietenilor apropiați, ale șefului sau ale societății. Acest spațiu interior există în noi dintotdeauna, este necesar doar să găsim calea prin care să ne reconectăm la noi înșine.

Ascultă-ți vocea interioară și află cine ești cu adevărat. Ca și cum ai decoji o ceapă, poți sț înlături zecile de iluzii si percepții false despre tine, cele care nu ți-au servit, pentru a ajunge la miez, la tine cel adevărat. În același timp, dobandești o imagine clară asupra realității ca și cum ai urca zeci de trepte în cateva secunde pentru o privire de ansamblu, onestă, asupra vieții.

De la recunoașterea emoțiilor negative (conștientizare = responsabilizare, atenție, asumare), mergem un pas mai înainte către identificarea gândurilor și a credintelor negative care creează stări și emoții pe măsură. (vezi Exercitiu de constientizare a pattern-ului emotiei de furie).

Ce spune budismul despre mintea omului?

Parafrazând filozofia buddistă, Wright, autorul cărții Why the Buddhism is true?, spune că motivul principal pentru care suferim atât de mult este acela că nu avem claritate în ne privi pe noi și pe ceilalți, și nu știm să ne detașăm de problemele personale pentru a le găsi rezolvarea.

Când funcționăm pe pilot automat, creierul acționează mecanismul biologic care satisface doar nevoia de autoconservare și securitate. După satisfacerea nevoilor de bază însă, a sta în zona de confort devine dușmanul nevoii de autocunoaștere și dezvoltare personală și spirituală).

creativitate-constienta-3
Sursa: Coachingul pentru performanță, de John Whitmore

Aici intervine rolul coach-ului, acela de a fi un agent provocator care te însoțește în procesul de conștientizare și autocunoaștere. Clientul realizează astfel că nevoia de securitate și cea de evoluție, deși aparent în contrast, sunt naturale omului și pot fi îndeplinite în paralel. În procesul de coaching, privim persoana ca întreg, dincolo de situația de criză sau rolurile pe care și le-a însușit la nivel de personalitate, dar care poate nu se mai potrivesc cu nevoile și dorințele actuale.

Care e psihologia din spatele meditației?

A medita poate însemna un prim pas către ieșirea din Matrix și de pe pilot automat prin autocunoașterea corpului (respirație), acceptarea stărilor emoționale și recunoaștere lor după modul în care respirăm, acceptarea gândurilor fără a încerca să le controlăm sau să ne luptăm să le îndepărtăm, și, nu în cele din urmă, înțelegerea modului cum funcționează mintea noastră (cât  % din timp funcționăm pe pilot automat și cât  % mindful sau conștient).

În cartea de NLP (programare neurolingvistică), care se numește foarte sugestiv ”Programarea mentală. De la persuasiune și spălare a creierului, la ajută-te pe tine însuți și metafizică practică”, de Eldon Taylor spune că:

”În stările normale, obișnuite de conștiință (starea de conștință beta), mintea acționează din poziția sa cea mai critică. Ea judecă în mod constant informațiile provenite din vorbirea interioară și de la alții. Ea evaluează și reacționează. Adevărul e că mai cu seamă reacționează. Asta, deoarece, chiar și atunci când credem că evaluăm, cel mai adesea emitem mai întâi judecăți.

Cu alte cuvinte, în timpul stărilor normale de trezie, mintea subconștientă acționează asemenea unui program de software, alimentând fluxul vieții în fiecare zi, printr-un mozaic de interpretări izvorâte mai ales din evitare și legea atracției”.

*”Studiile arată că o persoană va intra într-un minut într-o stare de conștiință alfa, deci semi-hipnoză, din momentul în care s-a așezat în fața televizorului”. Eldon Taylor

Tot Taylor spune că accesarea subconștientului nu se face cu aceleași instrumente ale conștientului (voință, ambiție, bătut cu pumnul în masă), ci prin modificarea undelor cerebrale: de la beta (conștient) la alfa (stare de veghe).

La un nivel de începător, putem chiar noi înșine ”să stăm de vorbă” cu subconștientul nostru (oricum o facem, când petrecem ore în șir în fața televizorului*), folosind:

 • imaginile, desenele, vocea scăzută (meditații ghidate) 
 • meditație
 • yoga, prin posturile care implică calmare și ”golirea” minții prin respirație
 • prin technici de masaj, presopunctură, EFT (tehnică de eliberare emoțională)
 • hipnoză etc.meditatie si mindfulness

Scopul acestor tehnici de mindfulness este să aducă mintea într-o stare de prezență, în care atenția poate fi dirijată conștient, puterea de sugestie a creierului crește pentru că accesăm direct subconștientientul, cu scopul de a pătrunde informații noi și folositoare.

Mindfulness și creativitatea conștientă

🌟 Care sunt cei 5 pași pentru accesarea stării de FLOW, necesară oricărui proiect, idee măreața sau vis pe care îl ai?

🌟 Cum poți recrea starea de FLOW în fiecare activitate pe care o întreprinzi și cum o poți extinde în relațiile tale și în carieră?
🌟 Cum să-ți conectezi atenția și energia la sens și valori și a evita febra mentală impusă de orice deadline?

🌟 Cum poți obține prin creativitate conștientă o stare de bine?

Unul dintre beneficiile praticilor de mindfulness este creșterea creativității, explicată științific prin faptul că, în timpul meditației, mintea se relaxează. În gândirea obișnuită, specifică emisferei stângi (analiză, logică), pare că nu producem nimic în timpul meditației. De fapt, în timp ce mintea iese din vâltoarea compulsivă a deadline-ului, pregătim prin relaxare terenul fertil pentru apariția unei noi idei. La un nivel mai profund, prin introspecție și mindfulness intrăm în contact cu resursele noastre interioare și o bibliotecă informațională a inconștientului colectiv.

Să lași în spatele minții obiectivul și rezultatele pe care ți le dorești ca să-ți fie structură și suport (și să-i dai minții ceva de făcut să nu o ia razna). Apoi să dai voie ca energia creativității să curgă prin tine ca și când nu ar avea limite și contur, așteptări sau nevoie de validare. Deasupra minții, în centrul ființei tale, conectat direct cu inima ta se află, de fapt, obiectivul tău suprem, scopul mai înalt, care este deja atins pentru că se află deja în tine. Cu această acceptare de sine, energie preaplină și deschidere către lume și ceilalți, pășești blând, dar sigur pe drumul succesului interior.

În ședințele de Life Coaching 1:1, dar și întâlnirile de grup, workshop-uri, folosim tehnicile de meditație și aducerea atenției în corp pentru:

 • calmarea minții prin ieșirea din Matrix-ul gândurilor compulsive
 • reducerea stresului
 • conștientizare (mindfulness) și observarea comportamentelor și acțiunilor personale
 • creșterea nivelului de focus și concentrare
 • gestionarea conștientă a conflictelor și crizelor
 • creșterea energiei și a motivației interioare
 • creșterea performanței
 • o stare generală de bine
 • și obținerea echilibrului interior

Serviciile pe care le ofer în comunitatea V.I.S. (Vindecare, Inspirație, Schimbare) sunt descrise mai detaliat aici. Contact: cristinalotru@gmail.com

P.S. În data de 1 noiembrie, ne vedem la următorul eveniment din seria ”Creativitate conștientă și mindfulness” – workshop ”Cocreatori de business. Cocreatori de viață”. Detalii înscriere aici!

cocreatori.jpg