Arhetipurile de leadership. Cum devii un lider autentic?

Așa cum menționam în articolele anterioare, arhetipurile reprezintă, de fapt, idei înnăscute ale psihicului, construite pe acelaşi tipar universal despre care am vorbit şi care modelează gândurile, sentimentele și percepțiile noastre.

Arhetipurile, concept preluat din psihologia jungiană, a fost dus în spațiul corporate, urmând ideea că sistemul psihic al individului este asemeni unui sistemul organizațional.
Dacă în psihologia individuală, arhetipurile reprezintă template-urile universale de comportament, încărcate cu experiență individuală, în spațiul organizațional arhetipurile reprezintă principiile dinamice care generează structura organizației.

Dacă în psihologia individuală arhetipul este un autoportret al nevoilor proprii, în organizație, arhetipurile reprezintă imagini ale nevoilor organizației.
Din perspectiva leadership-ului, arhetipurile informează exact când o anumită tipologie de leader (fig. nr. 2) se întâlnește cu o anumită nevoie sau arie a organizației (Fig.nr. 1). (Sursa: https://www.oliviermythodrama.com/10-leadership-archetypes)

5-sectoare-organizationale.png
Fig. 1 – Nevoi/arii ale organizației

Aria numită STRUCTURĂ (ORDER) este despre modul în care ne organizăm procesele și afacerea, domeniul RELAȚIILOR este despre modul în care colaborăm cu ceilalți, CREATIVITATEA – cum aducem idei noi, SCHIMBAREA – cum gestionăm tranzițiile și ACȚIUNEA – modul în care luăm acțiune, implementăm schimbarea.

Pentru fiecare dintre aceste arii din interiorul organizației, vom schița 10 arhetipuri de leadership:

10-arhetipuri.png
Fig. 2 – Nevoi și resurse ale tipologiilor de leadership

Din studiile realizate pe subiectul leadership-ului arhetipal, în organizații întâlnim, de fapt, una ”arhetip-hibrid” al leader-ului care poate însuma două sau mai multe arhetipuri dintre cele 10 pe care le vom prezenta în continuare.

Recunoașterea arhetipurilor de leadership ajută la plasarea lor în raport cu nevoile organizației și la maximizarea potențialului și a resurselor înnăscute (autentice) fiecărui arhetip de leader.

Din practica de zi cu zi, întâlnim adesea situații în care, orice am face, nu putem forța să potrivim anumite tipologii de leadership cu anumite echipe sau departamente.

De exemplu, dacă am încerca să transformăm arhetip al LEADERULUI EXPLORATOR într-un leader care urmează procedurile clasice întocmai, care este un discipol obedient și care conduce echipa într-un mod previzibil, cel mai probabil va fi fără succes pentru ambele părți. Nici Exploratorul nu-și va îndeplini nevoia de a inova, nici organizația nu se va bucura de roadele procele inovative.

Care sunt cele 10 arhetipuri sau tipologii de LEADERSHIP?

Pentru fiecare dintre cele 5 mari arii din interiorul organizații, avem 10 tipologii sau arhetipuri de leadership care pot îndeplini aceste nevoi organizaționale (vezi Fig. 2, de mai sus – Nevoi și resurse ale tipologiilor de leadership):

Nevoia de STRUCTURĂ în ORGANIZAȚIE

1. SUVERANUL aduce ordine prin viziune și scop, stabilind direcția. Se simte confortabil în centrul lucrurilor, în timp ce 2. STRATEGUL aduce ordine prin structură și măiestrie, de multe ori lucrează „în spatele scenei” pentru a analiza detaliile, pentru a planifica exact și pentru a construi apoi drumul care urmează.

Nevoia de COLABORARE

3. ALTRUISTUL creează cu ușurință relații. Resursele sale principale, empatia și grija pentru ceilalți, îl ajută să afle nevoile reale ale celorlalți și să anticipeze motivațiile din spatele comportamentele. Pe de altă parte, arhetipul 4. IUBITORUL creează relații de egalitate, scopul relaționării fiind iubirea pentru frumos, estetică și îndeplinirea dorințelor imediate. (vezi industria cosmetică).

Nevoia de CREATIVITATE

5. VISĂTORUL este foarte confortabil în zona necunoscutului pentru că el este conștient că prin imaginație și inspirație ideile/proiectele se vor materializa. 6. POVESTITORUL este cel care va prezenta celorlalți aceste proiecte creative, de obicei, în manieră verbală, deoarece arhetipul Povestitorului este plin de spontaneitate.

Nevoia de SCHIMBARE

7. REBELUL aduce schimbare prin inovație și idei care șochează. Chiar dacă inițial nimeni nu crede în ideea lui, acest arhetip ajunge să fie un deschizător de drumuri pentru ceilalți (vezi cazurile lui Tesla, Steve Jobs, Richard Branson).

8. TRANFORMATORUL este și el pasionat de schimbare, dar alege să facă asta într-un mod ciclic: început, punct culminant, încheiere. Acestui arhetip nu îi este teamă ce schimbare tocmai pentru că este conștient că atunci când o etapă se încheie o alta începe.

Nevoia de ACȚIUNE

9. Arhetipul EROULUI este cel care ia acțiune, are nevoie să aibă obiective clare și un scop și îi inspiră și pe ceilalți să facă la fel (vezi exemplele de sportivi învingători).

10. Arhetipul EXPLORATORULUI duce acțiunea și în afara organizației, prin obținerea unor colabărări sau parteneriate noi, prin exploatarea altor arii de business decât cele clasice.

P.S. În data de 2 iulie, organizez un workshop de 2 h despre Arhetipuri. Resurse Umane și Organizaționale, unde vom aborda toate cele 10 arhetipuri de mai sus.

19.00 – 19.30 Bun venit & conectare
19.30 – 21.00 Arhetipurile. Resurse personale și organizațional

ÎNSCRIERE completarea formularului 👉https://forms.gle/3yCHy9m6nqHoshSP9

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s