Secretul din spatele îndeplinirii obiectivelor și a rezoluțiilor la început de an

De ce nu funcționează rezoluțiile de la început de an?

composition-data-document-288394.jpg

Văd multe propuneri despre cum să-ți setezi obiective și rezoluții pentru noul an. De aceea, aș zice că nu avem o provocare în a ne scrie obiectivele, în a le identifica sau în a afla ce ne dorim de la viață.
Cea mai mare provocare când vine vorba de ”panoul visurilor” nu este panoul însuși, ci procesul care susține îndeplinirea visurilor. Cu alte cuvinte, nu e suficient să avem harta pentru a ajunge la o anumită destinație, ci este fundamental să avem combustibilul care să ne ducă pe drumul de pe hartă la destinație.
Unde mai pui că multe cărți și mulți îndrumători se poziționează deja ca un Google Maps când vine vorba de dezvoltare personală, însă răspunsurile rapide și rețetele magice nu sunt și cele care ne fac să ne dăm jos din pat dimineața motivați.
Să revenim la combustibil. Pentru fiecare om, combustibilul său este energia sa: fizică, mentală, emoțională, psihologică, spirituală. Când vine vorba de îndeplinirea obiectivelor, energia din spatele acestui proces este doza zilnică de motivație interioară și dorința care te mobilează în a continua procesul sau nu.
Aici intervine rolul coach-ul care ajută clientul să-și identifice motivația interioară, nevoia reală pentru care ne dorim ce ne dorim și ”De ce-ul?” din spatele obiectivelor cu sens.
Cuvântul-cheie este aici ”sens”. Sensul derivă din intenție, nu din voință (”Așa vreau eu” sau ”Așa vrea soțul pentru mine” sau ”Așa se face!”).
Cuvântul ”intenționalitate” vine din latinescul intendere/tendere care înseamnă ”a (se) întinde către ceva/cineva”. Intenția sau intenționalitatea cu care faci o anumită activtate are sens pentru tine: de exemplu, experiența de a te duce de 3 ori pe săptămână la sală capătă sens pentru tine (te ajută să ai mai multă energie sau să te simți mai optimist).
Formularea corectă a intențiilor

intentie-directie.jpg
Identificarea intenției  ( a te întinde/mobiliza în direcția potrivită ție) este mai folositoare decât unde vrei să ajungi (obiectivul). E necesar să știm de unde pornim, cu ce resurse pornim la drum și care sunt posibilele blocaje care ar putea să apară pe drum.
Intenția te întreabă cum participi tu activ pentru îndeplinirea obiectivelor.
În loc de a spune ”Îmi doresc să am mai multă încredere” mai eficient ar fi să spun ”Eu îmi doresc să-mi dezvolt abilități de coach care să mă ajute să am mai multă încredere în mine ca specialist în coaching.”
De asemenea, o astfel de formulare a intenției îți permite să spargi obiectivul de la vag sau prea general, la particular și proactiv.
Elementele esențiale în formularea unei intenții care să te ducă la îndeplinirea obiectivelor sunt:
1. Implicarea și responsabilizarea: Adaugă pronumele personal ”Eu” în formularea intenției pentru a te împuternici și a te responsabiliza în proces.
2. Leagă intenția de o emoție puternică: Adaugă în intenția ta verbe care exprimă dorința puternică: doresc, visez, contribui etc.
3. Adaugă neapărat un verb care exprimă acțiunea/activitatea/direcția pe care trebuie să o urmezi pentru realizarea intenției: în exemplul meu ”să-mi dezvolt”.
4. Adaugă rezultatul acțiunii de la punctul 3.
5. Adaugă perioada de timp. Fii realist și consecvent cu activitățile pe care le faci în fiecare zi până la îndeplinirea obiectivului.
6. Adaugă ”De ce-ul?” real, scopul mai înalt (metascopul). Ce obții în urma îndeplinirii intenției. Cum contribui la viața ta și a celorlalți?
De exemplu: Eu îmi doresc să-mi dezvolt feminitatea în următoarele 6 luni pentru că o să-mi aducă relații sănătoase cu bărbații.
Eu îmi doresc să scriu 4 articole/lună pe blog în următorul an pentru a crește comunitatea VIS.
Secretul din spatele îndeplinii obiectivelor și rezoluțiilor

mystical-1412287_1920.jpg
În afară de formularea clară a intenției, secretul din spatele îndeplinii obiectivelor și rezoluțiilor este descoperirea și accesarea resurselor care să te ajute să le îndeplinești.
Am identificat cele mai importante 3 resurse care te duc la îndeplinirea obiectivelor, și anume: scopul cel mai înalt (viziunea), motivația interioară și sabotorii resurselor interioare.
1. Metascopul (scopul cel mai înalt sau Scopul-Umbrelă) este visul, viziunea și contribuția rezultată în urma atingerii acestuia. Și, cel mai important, metascopul este cel care te ghidează, îți dă motivație și energie mai ales în perioadele criză, cumpănă sau blocaj.
Apropo de motivație.

Motivația este principala sursă de energie pe care o ai când nu ai găsit celelalte surse de energie: bani, timp, relații etc.
2. Motivația interioară îți dă energie și avânt. Motivația exterioară îți consumă energie. Motivația interioară înseamnă accesarea resurselor interioare, disponibile, independente de factorii externi, adică energie pentru a putea duce la îndeplinire obiectivele.

3. Identifică ce anume îți sabotează resursele de energie:
Părerea proastă despre sine/ Stima de sine scăzută
Credințele limitative/negative
Obiceiuri proaste sau care nu te duc către realizarea obiectivelor
Relații toxice/Oameni negativiști
Multi-tasking și proasta organizare a timpului

Conflicte interioare și gânduri compulsive care îți fură energia. Aici este recomandat un proces de introspecție, consiliere, coaching sau terapie.
La finalul articolului, îți las 3 abilități pe care le-am descoperit în propriul meu proces de a stabili și îndeplini obiective cu sens:
1. Motivația interioară (singura care mobilizează acțiunea) . Află „De ce-ul?” real în orice obiectiv pe care ți-l propui. Aici s-ar putea sa ai nevoie de o discuție potrivită și întrebări clare #coachingfeminitate #lifecoachingtransformational
2. Claritate și viziune. Mai important decât a scrie obiective pe o foaie este intenția din spatele lor. Ce vrei sa obții în urma obiectivelor, unde contribui cu realizarea lor?
3. Angajament. Aceasta abilitate îți permite să nu renunti pe parcursul procesului/anului, mai ales când dai de greu. Și aici poți lucra mai profund pe credințele tale legate de orice tip de angajament, de relație. Angajamentul înseamnă maturizare și responsabilizare, adică de evoluția și dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi.

Miercuri, 23 ianuarie, te aștept la un Atelier Online destinat setării obiectivelor cu sens pentru 2019. Înscriere aici!

Programează-ți prima ședință de Coaching în Feminitate!

Formular: https://goo.gl/forms/DEZW3iF90JTLKNf13

➡️Programează-ți prima ședință de Life Coaching Transformațional!

Formular: https://goo.gl/forms/sVEJlyUSZw0dPpL32

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s