Jurnal de Coach (II): Relația cu banii și stima de sine

         Formarea mea in Life Coaching de la inceputul acestui an mi-a adus o mare sansa sa lucrez in continuare la mine insami, dar si m-a facut sa constientizez si ca: dupa problemele personale, relatii sunt al doilea cel mai mare catalizator al nevoii de schimbare, cunoastere si tranformare. Un al doilea motiv pentru care iubesc Coaching este posibilitatea interactiunii Client-Coach, crearea unor spatiu nou, unic si creativ din intrebarile ”la țanc” ale Coach-ului si constientizarile Clientului.

         In aceasta idee, si pentru cei care vor sa stie mai multe despre Life Coaching, am dat drumul unui noi sectiuni pe blog: Jurnal de Coach.

32734062_1842083965812484_5343770529834729472_n
Cipru, Ayia Napa, Parcul De Sculptură

Noua sectiune va cuprinde articole din experienta mea cu persoanele care isi doresc sa inceapa acest proces de transformare (cu permisiunea lor bineinteles!), un set de intrebari deschise (dedicate constientizarii clientului) si posibile solutii si actiuni pe agenda clientului.

Astazi, in Jurnal de Coach (II), vorbim despre legatura dintre relatia cu banii si stima de sine.

Caz client:

      Clientul si-a propus sa inteleaga de ce nu se simte entuziasmat la job si care ar fi motivele din spatele acestei stari. Desi ii place activitatea pe care o desfasoara zi de zi si considera ca este rasplatit pentru aceasta, resimte cumva o lipsa de energie si entuziasm. Prin intermediul intrebarilor deschise, am ajuns si la subiectul relatiei clientului cu natura banilor si cum stresul cauzat de cheltuirea sau castigarea banilor il impiedica sa se bucure cu adevarat de activitatea pe care o desfasoara.

        Din a doua sedinta, am inceput sa creionam si valorile care stau in spatele relatiei cu banii, si anume, siguranta, certitudine, dar si un sentiment de confort personal, in satisfacerea anumitor dorinte personale. Am reusit sa descoperim metaprogramul din spatele lipsei de ssiguranta in privinta banilor, desi factual nu era cazul. Credinta cum ca banii sunt o resursa nesigura si deci ”se fac greu” vine din copilarie, atunci cand lipsa banilor era o sursa de pericol, un barometru prin care, la liceu, de exemplu, ceilalti copii masurau prin intermediul banilor valoarea personala. In acest context familial, clientul a invatat ca banii sunt foarte importanti, mai ales atunci cand lipsesc, si ca este necesar ca ei sa reprezinte o sursa de motivare, dar si de stres.

       Strategia dezactivarii acestui program de perceptie limitativ pe care am folosit-o a fost disocierea dintre siguranta (in sensul exagerat, de pericol) si castigul banilor, adica a anxietatii in privinta banilor, prin readucerea in prezent a perceptiilor si exemple din viata profesionala a clientului.

In spatele fricii de a nu avea suficienti bani, se ascunde parerea legata de valoarea personala si increderea in abilitatile proprii.  Banii sunt asadar un beneficiu secundar, nu un scop in sine. Odata descoperit scopul mai inalt care mana clientului in obtinerea sigurantei financiare: incredere in sine si recunoastere socialaclientul isi poate sustine procesul de transformare prin motivatie (energie).

Intrebare: In acest moment, considerati ca suma pe care o castigati lunar va asigura necesitatile de baza?

Raspuns: Da, clar. Chiar mai mult.

⦁ Intrebare: Inteleg. Imi puteti da un exemplu in care banii sunt totusi o sursa de stres?⦁ Raspuns: In momentul in care fac o cheltuiala mai mare, pe care mi-o doresc insa, ma simt in nesiguaranta ca s-ar putea sa raman fara bani.

⦁ Intrebare: Aha. Si exista posibilitatea reala sa ramai fara bani chiar daca faci o cheltuiala mai mare?

⦁ Raspuns: Nu. De obicei, sunt foarte calcultat. Dar mereu pun raul in fata. Asa ca sa ma asigur.

⦁ Intrebare: Inteleg ca banii reprezinta o sursa de siguranta, va da senzatia de siguranta?⦁ Raspuns: Da, categoric.

⦁ Intrebare: Ce alte resurse din viata ta ti-ar mai putea asigura aceasta nevoie de siguranta?

⦁ Raspuns: Daca as avea o anumita specializare, daca as fi buna la ceva, mi-as gasi de munca.

⦁ Intrebare: Ce alt aspect ( in afara de bani si cariera) iti aduce sentimentul de siguranta in viata ta?

⦁ Raspuns: Siguranta de sine si increderea in propriilor forte.Accesul Clientului la resursele interioare. *Prin cea din urma intrebare „Ce alt aspect ( in afara de bani si cariera) iti aduce sentimentul de siguranta in viata ta?” am reorientat atentia de la siguranta data exclusiva de bani pana la siguranta de sine, care se gaseste intotdeauna in interior.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

     Cum te ajuta procesul de Life Coaching si ce aduce nou in viata ta?

 ⦁ Procesul de ascultare activa si dialog permite clientului sa se simta in siguranta, ceea ce i-a oferit confortul necesar pentru a se exprima liber si autentic

⦁ Faptul ca i-au fost ascultate dorintele, i-a activat increderea ca-si poate atinge obiectivele si ca doar o chestiune de raportare perceptiva la propria persoana

⦁ A constientizat cat de multe abilitati de a se sustine profesional are, in paralel cu jobul actual. Posibilitatea schimbarii jobului nu mai pare atat de infricosatoare deoarece siguranta de sine nu mai are legatura cu banii, ci cu increderea in fortele proprii

⦁ A constientizat ca deja avea o mare doza de incredere in sine si proactivitate, dar ca limbajul pe care il folosea cu sine insusi era limitativ. Prin schimbarea perceptiilor si reframing a reusit sa se conecteze cu aceasta motivatie interioara si metascop.

P.S. 1 Daca ti-am starnit interesul pentru o sedinta de Life Coaching, ma poti contacta aici (email: cristinalotru@gmail.com)

P.S. 2. Daca ti-a fost de folos articolul, iti poti distribui pe FB sa-i inspire si pe altii!

Cu drag,

Cristina (Colectionarul de Vise Scrise)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s