5 semne ale energiei feminine blocate

  Simți că ești ca un burete care absoarbe energiile și stările celor din jur? Simți cum timpul și energia ta sunt împărțite ca feliile de pizza? Simți că reflectezi ca un lac adânc, dar neînțeles emoțiile celor din jur? Te simți ca o ancoră de care familia ta depinde, iar asta asta te face să te simți obosită sau chiar epuizată?

În articolul de astăzi, vom afla care sunt trăsăturile specifice energiei feminine și care sunt blocajele care ne împiedică, ca femei, să avem vitalitate și energie.

Articolul este destinat și bărbaților care vor să afle mai multe despre propria lor energie feminină (empatie, intuiție, emoții, creativitate, meditație) sau despre cum să empatizeze cu stările femeilor din viața lor. 

yin.jpg
Energia feminină – semnul yin (feminin)

Ce înseamnă, mai exact, corpul energetic și sistemul chakrelor?

În tradițiile orientale, corpul energetic, numit și corpul subtil, este podul dintre corpul fizic și spiritul nostru, sau psihicul nostru, pentru a integra și partea științifică în această ecuație. Din ce în ce mai des în ultima vreme, această teorie a interdependenței minte-corp-energie revine tot mai des și în atenția noastră, a occidentalilor. Pentru că am rămas fără explicații științifice la capitolul ”cauze ale bolilor sufletești și fizice”, deși medicina abundă de ”remedii”, pastile și alte măști temporare.

Maparea sau cartografierea corpului energetic (sau subtil) este o preocupare a oamenilor de zeci de mii de ani, femei și bărbați deopotrivă. Legătura dintre ciclurile  naturii (anotimpurile sau fazele lunii) a făcut parte din această ecuație ce nu poate fi divizată: minte-corp-energie, însă civilizația ne-a îndepărtat de ritualuri, grijă pentru energia noastră, corp fizic, natură și comunitate.

În cazul femeilor, ar trebui să ne fie foarte cunoscută această ciclitate, datorată naturii energiei feminine: funcționează în cicluri, etape, stări și dispoziții care afectează direct sistemul nervos și emoțiile noastre, care afectează în continuare relațiile și obiectivele profesionale.

ebook new cover

În sistemul chakrelor, trei centri energetici sunt recunoscuți ca fiind puternic feminini (deși sistemul chakrelor este unul universal): chakra sacrală (sexuală), chakra inimii și chakra celui de-al treilea ochi (intuiției).

Despre energia feminină a chakrelor și arhetipurile feminine am vorbit mai pe larg în eBook-ul meu ”Călătoria Zeiței Interioare. O poveste despre vindecarea feminității”). Ebook-ul este disponibil pentru comandă aici.

 

Trei caracteristici fundamentale ale energiei feminine autentice sunt:
1) Energia feminină este centripetă, adică atrage și absoarbe spre centrul ei mai multă energie din jur, decât în cazul bărbaților. Energia este măsurată la nivel de vibrație, adică emoții, gânduri, stări. În funcție de cum ne educăm busola interioară între aceste oscilații interioare, dar și exterioare, ne putem simți pline de energie, vitale, sau depășite de situație, stoarse de energie, intuitive sau foarte influențabile de context și de ceilalți.
2) Energia feminină funcționează în faze și cicluri. La fel cum energia feminină este oscilează într-o lună, de la introspecție la creativitate și la acțiune, la fel energia feminină este clădită în sezoane și cicluri pe ani.
3) Energia feminină este principala sursă de creație și creativitate. Centrul sexualității și creativității este poziționat în zona uterului (chakra sacrală), iar aceasta reprezintă o poartă către spiritualitate, o spiritualitate împământenită prin recunoașterea conexiunii dintre oameni, conexiunea cu Universul și natura.
(sursa: https://mommymystic.wordpress.com/womens-energetics/understanding-your-feminine-energy-body/)

5 semne ale energiei feminine blocate

  1. Nevoia de a controla totul. Suntem educate să credem că dacă vom controla totul în jurul nostru (relații) și ne vom poziționa continuu în rolul de Salvatoare, vom putea evita durerea sau asigura că vom bifa toate obiectivele. De fapt, nevoia de control (condiționare mentală) ascunde o lipsă a încrederii în sine, în ceilalți oameni și în viață, în general. Nu putem da drumul controlului pentru că nu credem că viața ne va răsplăti exact pe măsura a ceea ce suntem ca oameni și a nivelului nostru de conștientizare (lucrul cu sine).
  2. Blocarea intuiției. Într-o lume a tehnologiei și a informațiilor care ne bombardează din toate părțile, intuiția (cunoscută popular ca al șaselea simț al femeilor) este renegată, de parcă ar aminti de inchiziția vrăjitoarelor. Tot ceea ce nu ne putem explica rațional sau material ni se pare incredibil. De fapt, neascultarea intuiției ascunde tot o formă de lipsă a încrederii pentru că nu ne dăm voie să percepem dincolo de minte, dincolo de ceea ce am trait deja și dincolo de ceea ce ne-au spus alții că e ”trebuie” să facem.
  3. Ca femei, nu știm să primim. Suntem educate să credem că dacă oferim mai mult decât primim vom compensa cumva și cândva neîmplinirea propriilor nevoi și dorințe. A dărui prea mult (a se citi: sacrificiu și compromis) nu este o trăsătură a energiei feminine. Din contră, a dărui ca să-l faci pe celălalt dependent de tine (deci în rolul de Victimă) seamănă mai degrabă cu o trăsătură masculină: puterea trebuie recunoscută prin nevoia de a controla oamenii și relațiile. Când învățăm să primim pentru simplul fapt că suntem valoroase ca ființe umane și ne cunoaștem cu adevărat nevoile și dorințele, se creează un spațiu sigur și relaxant în care ceilalți vin către noi.
  4. Apatia sau depresia. Lipsa plăcerii cu care facem lucrurilor și lipsa bucuriei pentru viață se traduc în limbajul curent prin apatie sau forma ei mai accentuată, numită depresie. Depresia nu este altceva decât o deconectare de la interiorul nostru pentru a evita: o minte compulsivă, un corp slăbit și lipsit de energie, necunoașterea darurilor personale, lipsa relațiilor autentice. Pentru femei, pasiunea și bucuria au mare legătură cu managementul energiei sexuale și a creativității. Pentru că impulsul creației este o forță atât de puternică în psihicul unei femei, când nu este consumat în viața actuală, în relație sau alte pasiuni, femeia își pierde vitalitatea și tinde către o stare de depresie. Acesta poate fi un răspuns pentru femeile care suferă foarte mult timp după o iubire eșuată sau femeile care aleargă de la un partner la celălalt în speranța iluzorie că o nouă relație le va readuce la viață.
  5. Burnout-ul. Din cele mai vechi timpuri, femeile au fost conectate cu energia naturii și cu energia corpului lor. Asta pentru că energia feminină se manifestă în cicluri, asemenea anotimpurilor în natură și a fazelor lunii. Primăvara înseamnă regenerare, vara înseamnă fertilizare și creștere, toamna – abundență, iarna – hibernare, introspecție, recuperare. Ce ne aduce această conectare cu al nostru corp?: observarea stărilor emoționale, a dispozițiilor, a gândurilor care se îngrămădesc în mintea noastră, a oboselii și a bolii din corp, a felului cum relaționăm cu ceilalți. Deși poate fi dureroasă această conectare cu al nostru corp, pentru că ne admitem limitele și ne recunoaștem greșelile, este singura care aduce vindecarea pentru că singurul adevărar neîndoielnic este ceea ce ne transmite corpul nostru. Conectarea cu al nostru corp ne aduce și conectarea cu psihicul nostru, care pentru femei, este ”împrăștiat” în tot corpul deoarece femeia suprapune relațiile cu independența sa, rațiunea cu emoționalitatea, stările de dispoziție cu realitatea, sexualitatea cu spiritualitatea. Scopul psihicului feminin este de a crea o unitate, o relație, indiferent de ceea ce presupune asta pentru energia femeii. De asta ne găsim tot mai des în situații în care am face orice pentru relații: stres, multitasking, raționalizare, oboseală fizică și psihică, compromisuri în relații.

Exerciții: Cum poți să-ți activezi energia feminină autentică? 

Corp: 
dansuri senzuale, tribale
practică meditația pentru a aduce atenția în corpul tău. Găsești aici 7 meditații ghidate pe care le-am înregistrat
folosește aromaterapie și uleiuri aromatice
dansează efectiv singură în casă
Minte:
devino atentă în prezența oamenilor
încurajează-i pe ceilalți să viseze și motivează-i
alege conștient cu cine îți petreci timpul prețios (la job, acasă, social)
Emoții:
folosește-ți din plin creativitatea în orice activitate care-ți face plăcere (scris, gătit, desenat, lucru manual, pictat etc)
participă la cursuri și workshopuri dedicate femeilor (și nu numai) pentru a-ți dezvolta extraversiunea și spontaneitatea
zâmbește vieții și oamenilor și fii recunoscătoare că ai ”aterizat” acum și aici, în acest corp

P.S. Dacă ți-a fost de folos articolul, te aștept la Cursul Online Feminitate Autentică!

curs_online_feminitate_autentica_noiembrie
Cursul Online Feminitate Autentică!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s