Earthing sau Cum învățăm să ne ”împământenim” în noi înșine?

earthing.jpg
Earthing sau contactul direct al corpului cu energia pământului

Vorbeam într-un articol anterior că anul 2018 este anul Câinelui de Pământ.

În calendarul chinezesc, Anul Nou începe în data de 16 februarie 2018 și se va încheia pe 4 februarie 2019. Prezicerile pentru zodiacul chinezesc de anul acesta sunt dominate influența elementului pământ (stabilitate, siguranță, disciplină, meticulozitate, îndârjire, creștere) și elementul yang (energia masculină). Cu alte cuvinte, în horoscopul chinezesc 2018 este Anul Câinelui de Pământ.

Nu știu voi cum sunteți, dar perspectiva horoscopului chinezesc pe 2018 mă obligă, din fericire, să-mi folosesc mai mult darurile naturale și mai puțin pe cele impuse de societate: intuiție și instinct în loc de logică, relația cu sine însuși înaintea oricăror altor relații de compromis, talentele native versus să faci doar ce aduce bani. Și asta pentru că pământul înseamnă creștere, abundență, stabilitate și siguranță, ceea ce nu poți obține fără echilibru interior.

 Am stabilit deja ce înseamnă energia pământului în viețile noastre, să vedem ce sectoare ale vieții guvernează zodia Câinelui: viața de familie, copii, siguranță financiară, drepturile umane și activitățile sociale. -earth-femme

De unde vine sentimentul de ”dezrădăcinare”?

Tradusă în limbaj cotidian, legătura femeilor cu energia pământul se poate face prin căutarea modelelor de feminitate autentică, inclusiv maternă, a regăsirii acestei energii materne în noi înșine pentru vindecarea propriului copil interior), lucrul cu energia corpului (ceea ce ne ancorează în realitatea pe care o trăim, indiferent de natura ei), activități manuale și lucrul cu creativitatea (care ne provoacă să ieșim din minte și să trăim o stare de meditație, de liniștire a minții), dansul și mișcarea naturală a corpului.

Ce metodă folosesc eu pentru echilibrarea conexiunii cu Mama Pământ și cu natura este procedeul de Earthing?

Earthing (traducere mot-a-mot: împământenire) se referă la conexiunea dintre corpul uman și pământ, mai precis la schimbul de frecvențe electrice ale corpului uman și cele ale pământului, atunci când tălpile goale ating suprafața pământului. Conceptul de “earthing” a fost introdus de Clint Ober, în 1989, atunci când acesta a observat, în timp ce stătea pe o bancă în parc, că toți pantofii oamenilor au talpa fie din cauciuc, fie din plastic. Ober a constatat că aceste materiale ne deconectează efectiv de la transferul natural de electroni liberi dinspre pământ înspre corpul nostru. Suprafaţa Pământului este încărcată electric și împinge elctronii în mod constant în sus, prin corpurile noastre.

Acești electroni liberi ( încărcați negativ) sunt puternici antioxidanți, ei neutralizează radicalii liberi care sunt încărcați pozitiv.Dincolo de explicațiile științifice, conectarea cu natura ajută la recăpătarea echilibrului prin raportarea la universul macro și prin susținere energetică. De exemplu, în practica de yoga, asanele care implică fortificarea mușchilor picioarelor și a tălpilor ajută și la nivel psiho-emoțional prin integrarea sentimentului și a senzațiilor de siguranță și forță interioară.
La ce te-ar putea ajuta earthing-ul sau împământenirea:

⦁ Reduce inflamațiile la nivelul articulațiilor
⦁ Reduce durerile cronice
⦁ Îmbunătățește somnul
⦁ Crește nivelul de energie și vitalitate
⦁ Reduce stresul și facilitează senzația de calm în corp prin calmarea sistemului nervos și a hormonilor care provoacă stresului (exercițiile și terapiile la nivelul coloanei vertebrale influențează direct sistemul nervos, prin conexiunea biologică)
⦁ Ajută la subțierea sângelui
⦁ Ajută la reducerea tensiunii musculare și accelerează procesul de recuperare din antrenamente sportive intense

Cum ne verificăm relația cu al nostru corp și senzația de împământenire?

Prin înțelegerea sistemului chakrelor.

Carl Gustav Jung s-a referit la sistemul chakrelor ca la porți către conștiință: fiecare chakra este o întreagă lume. Tot Jung spune că pentru vestici, spre deosebire de spiritualitatea orientală, raportarea la prima chakra (chakra rădăcină) este diferită. Trăind într-o lume preponderent materialistă, ne este dificil să accesăm experiența spirituală până nu ne rezolvăm probleme la nivelul chakrei de la bază. Sau dacă o facem din nebunia extazului nu mai înțelegem nimic din relațiile noastre, din relația cu pământ, din fricile și limitările noastre.

Ce înțeleg eu că vrea Jung să spună este că dacă nu știi cine ești cu adevărat (Ego-ul tău) dacă nu te cunoști, dacă trăiești cu trauma din trecut nevindecate și te porți emoțional ca un copil, nu ai ce Ego să transcenzi spre niveluri mai înalte de conștiință.

Sadhguru spune că chakra rădăcina este poate cea mai importantă sursă de energie pentru întreg corpul deoarece ea reprezintă fundația.

Prima Chakră sau chakra rădăcină are legătură cu elementul pământ și conexiunea noastră cu pământul, respectiv cu natura. Din punct de vedere psihologic, energia din chakra rădăcină reflect încrederea în sine și în viață, sentimental de siguranță și apartenență. Ca limitări, un instinct prea mare de conservare (în legătură strânsă cu frica de moarte) și o mulțime de alte frici, ne împiedică să ieșim din zona de confort, să încercăm lucruri noi sau să cunoaștem oameni noi.

În limbaj psiho-spiritual, legătura noastră cu pământul reprezintă și contactul cu inconștientul nostru, cu fricile și limitările noastre, cu stările pe care le simțim, dar nu le putem numi imediat sau a căror cauză este mai complexă. Are legătură și cu traumele și condiționările din copilărie. Chakra rădăcină corespunde ca nivel de conștientizare primei perioade de evoluție a copilului (0-7 ani).

În eBook-ul meu vorbesc și despre legătura energiei feminine cu pământul în sensul întoarcerii la străbuni și la ritualurile sacre care celebrau energia oferită de Mama Pământ. Fac o analogie dintre energia chakrei rădăcină (aflată la baza coloanei vertebrale) și baza psihicului nostru (primii ani de viață, în care am jucat rolul de copil). În mitologie, energia din chakra rădăcină am asemănat-o cu arhetipul Persefonei (Fetița Rănită), care se poate vindeca doar prin reîntoarcerea la iubirea Mamei Pământ, nu neapărat la modelul matern cu care a fost crescută (mitul Persefonei și al Demetrei).

P.S. Te invit să te înscrii la Atelierul de Feminitate online, care are loc mâine, 16 oct, de la ora 21:00.

Formularul de înscriere se găsește aici!

 

 

chakra radacina-2
Asana pentru echilibrarea chakrei rădăcină

 

Într-un articol viitor o să vorbim despre magia intuiției, un alt limbaj în care ne vorbește corpul nostru.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s