Suntem supărați pe Mama Natură când, de fapt, suntem supărați pe noi înșine

Jung a spus: ”Ia un petec de pământ și îngrijește-l. Ară-l și plantează ceva. Nu contează dacă e o afacere, dacă predai altora sau faci orice altceva, dar dăruiește-te odată câmpului din fața ta.”

Suntem o celulă din acest trup imens, o parte a Mamei Pământ, unul dintre copiii ei.  Ne începem călătoria aici, pe acest minunat trup al Pământului. Coborâm în acest trup și coborâm și în trupul nostru în carne, măruntaie, picioare și tălpi – săpându-ne rădăcinile adânc în pământul care ne susține și ne hrănește.’ Anodea Judith ” Înțelepciunea chakrelor”

Asana Yoga chakra radacina.jpg

Vremea de afară, și anumite probleme personale, m-au inspirit către un subiect fierbinte pentru blogul V.I.S. (Vindecare, Inspirație, Schimbare): relația cu al nostru corp și cum ne influențează corpul legătura cu natura. Încă o dată, natura știe mai bine decât noi înșine ce fel de impuls energetic ne trebuie, așă că ne-a forțat să reintrăm în contact cu al nostru corp, să-l putem la sport și la dezăpezit sau chiar să avem grijă să și hibernăm, nu doar să ne extenuăm.

Ce am realizat de când am început eu călătoria în yoga este în momentul când ”ieșim” din minte și ne conectăm la corpul nostru, când devenim atenți la corpul nostru prin observarea respirației (care produce inevitabil liniștirea minții) reușim în funcție de dedicare și experiență, să devenim prezenți în viața noastră. Exact cum spunea Andrei la sală, dacă nu suntem obișnuiți să nu ne mai agităm mental, măcar să observăm corpul în timp ce-l menținem nemișcat. Pe Andrei, îl găsiți pentru orele de yoga aici sau pe Facebook.

Ce ne mai aduce această conectare cu al nostru corp?: observarea stărilor emoționale, a dispozițiilor, a gândurilor care se îngrămădesc în mintea noastră, a oboselii și a bolii din corp. Deși poate fi dureroasă această conectare pentru că ne aduce față în față cu limitele noastre, este singura care aduce vindecarea pentru că singurul adevăr neîndoielnic este ceea ce ne transmite corpul nostru.

Conectarea cu al nostru corp ne aduce și conectarea cu psihicul nostru, care pentru femei, de exemplu, este ”împrăștiat” în tot corpul deoarece femeia suprapune relațiile cu independența sa, rațiunea cu emoționalitatea, stările de dispoziție cu realitatea, sexualitatea cu spiritualitatea. Scopul psihicului feminin este de a crea o unitate, o relație, indiferent de ceea ce presupune asta pentru energia femeii: stres, multitasking, raționalizare, oboseala fizică și psihică, compromisuri în relații.

Corpul tău îți spune starea de sănătate, daca ai mintea agitată, dacă ești stresat sau relaxat, dacă ești obosit sau plin de vitalitate, dacă ești iubit și fericit în relație, dacă lucrezi din pasiune sau din corvoadă.

Cei care vor să se cunoască mai bine, și eventual să evolueze, adică să-și manifeste în lume potențialul interior, pot lucra cu sistemul chakrelor.

Fiecare chakră conține informații despre nivelul mental, emoțional, spiritual, fizic, sub forma unor valuri energetice de diferite frecvențe sau vibrație. Fiecare chakră reprezintă în sine o lume întreagă, cum spune Jung** : gânduri-emoții/stări-acțiuni/decizii, culoare, elemente din natură, valori, focus, energie concentrată/blocată în raport cu domeniile vieții (iubire, sănătate, bani, vocație, carieră etc.)

7 arhetipuri feminine 7 chakre

Sistemul chakrelor este mult mai complex decât o reprezentarea grafică (vezi imaginea de mai sus) sau chiar decât asocierea chakrelor cu organele biologice sau cu temele de viață ale fiecărui om. Mulți dintre noi ne păstrăm nivelul de conștientizare sub primele trei chakre, tocmai pentru că activarea energiilor tutoror implică multă muncă interioară, practici spirituale, iar noi ne pierdem repede ca specie în zona de confort

Sistemul celor șapte chakre este structurat de jos în sus, de-a lungul coloanei vertebrale, pentru că, în filozofia orientală, vibrația energetică a corpului necesară evoluției poate fi crescută de jos în sus, vibrația divină fiind cea mai înaltă și capabilă să susțină, de exemplu, energiile cele mai joase din chakra a doua sau prima chakră. 

Asta înseamnă că nu e suficient să echilibrăm energia unei singure chakre, ci să încercăm să aliniem cumva energiile tuturor chakrelor.

Chakra rădăcină (element Pământ) și căutarea stabilității fizice, emoționale și mentale

Indiferent de nivelul nostru de conștientizare, evoluție și perspectivă asupra vieții, suntem influențați, conștient sau nu, de o forță gravitațională care ne trage în jos și nu ne lasă să visăm mai departe până nu o luăm în serios : legătura cu pământul, siguranța noastră emoțională și financiară, sentimentul de apartenență și înrădăcinare (chakra rădăcină).

chakra radacina
Sursa:http://eliberareemotionala.ro/blog/tag/chakra-radacina/

La nivelul primei chakre (element asociat cu elementul pământ) ne identificam cu posesiunile materiale, rolurile pe care le avem în viața personală și socio-profesională, visuri ale părinților întreprinse pentru noi, cu rănile din copilărie.

Yoga consideră că Muladhara chakra sau chakra rădăcină este sediul vitalității. Este amplasată la extremitatea coccisului și  radiază în jos, în conexiune cu Pământul. Acest centru distinct conține Energia Primordială, denumită “șarpele Kundalini”. Tot în tradiția yoga se spune că atunci când o persoană și-a desăvârșit pregătirea pe toate planurile,  energia “șarpelui” se trezește și urcă de-a lungul șirei spinării, trecând prin toate chakrele, până în centrul creștetului, determinând iluminarea și înțelegerea absolută. 

Atunci când Muladhara se află în echilibru, energia ei generează voința fermă a unei persoane și capacitatea ei de a trăi în planul fizic, plin de vitalitate și energie.

Blocarea acestui centru energetic cauzează scăderea vitalității (seamănă cu energia joasă a depresiei), persoana abia este în stare să își îndeplinească obligațiile cotidiene, este preocupată mai mult cu supaviețuirea decât cu evoluția și dezvoltarea personală.

Pentru că la nivelul de supraviețuire, omul este preocupat doar cu evitarea pericolelor și funcționează preponderent pe pilon automat (caracteristic animalelor) ”Luptă sau fugi”, ”Luptă sau mori”, energia lui este consumată doar pe satisfacerea acestor nevoi. Adică este logic că dacă ai probleme cu banii sau cu sănătatea, nu vei avea timp și chef pentru evoluția spirituală și iubirea între semeni.

Funcțiile chakrei rădăcină conțin amintirea primei perioade de dezvoltare a copilului (0-7 ani). În această primă etapă psihologică, funcțiile de supraviețuire și adaptare sunt principale pentru copil. Condiționările, principiile și limitările legate de aspectele guvernate de chakra rădăcină au consecințe până la vârsta adultă. Fiind atât de înrădăcinate în subconștient, dar și atât de necesare supraviețuirii zilnice, ne e teamă să accesăm multe frici și blocaje pe care le avem legate de relația cu banii sau cu sentimentul de siguranță sau de apartenență, de aceea le băgăm sub preș. Este o capcană foarte des întâlnită și în psihologie sau spiritualitate, ca mintea să zburde în planul ideilor sau al imaginației sau chiar să ne lăsăm absorbiți în relații, fără ne explicăm sentimentul de înstrăinare, lipsă de vitalitate, lipsă de siguranță interioară și materială, de legătură cu natura și, chiar planul irațional și inconștient al emoțiilor, traumelor noastre.

Semne ale blocajulelor la nivelul chakrei rădăcină

 • incapacitatea de a economisi bani și de a produce bani din pasiuni

 • probleme cronice de sănătate

 • lipsa limitelor sănătoase în relaționare

 • stări dese de “cap în nori”

 • senzația de dezrădăcinare

 • probleme cu alimentația

 • frici/temeri multe

 • depresia, apatia

 • supraalimentarea

 • materialismul și lacomia

 • principala preocupare cu supraviețuirea

Cum să privești sănătos relația cu banii (energia chakrei rădăcină)?

Așa cum v-am obișnuit deja, o să luăm și un exemplu personal. Din cauza unei condiționări pe linie maternă: bani=rușine și frică, am învățat deci că e rușinos să faci bani, mi-e frică să nu rămân fără bani, că doar oamenii care fură au bani, că doar săracii sunt milostivi, trebuie să înveți ca să ai bani, banii vin greu, trebuie să devii workaholică și perfecționistă să faci bani, nu poți face bani din pasiunea ta.

Nu te mai blama pentru sistemul banilor. Banii își au rostul lor, dar ei nu definesc valoarea umană și echilibrul interior. Privește banii ca pe un instrument care te ajută să îndeplinești visuri mărețe și libertate financiară astfel încât să nu trebuiască sa-ți ”vinzi” visurile pentru bani. Dar nu te lăsa amăgit că banii îți vor aduce echilibrul sufletesc. Siguranța dată de lumea materială este iluzorie însă, iar sentimentul de „acasă” poate fi autentic doar atunci când ne simțim echilibrați pe interior. 

Pe de altă parte, privește banii ca un schimb de energii, cea spirituală și cea materială, cea a visurilor și cea a manifestării lor în plan fizic. Asumă-ți valoarea interioară și fii dispus să-ți negociezi valoarea profesională, într-o relație de business. Altfel, ai putea face toata viața caritate, în timp ce rămâi sclavul corporațiilor și a multinaționalelor.

Descoperă-ți acele condiționări mentale care te limitează și care pun opreliști în calea unei relații sănătoase cu banii. 

Scopul echilibrării primei chakre (chakra rădăcină sau Muladhara: relație sănătoasă cu banii, conectare cu natura, sentimentul de siguranță și stabilitate, responsabilitate, grijă și încredere deplină în corpul tău.

Exerciții pentru echilibrarea chakrei rădăcină

Corp:

 • activități cu pământul, natura, cu mâinile
 • fă o disciplină din ritualurile de senzualitate: băi cu spumă, aromaterapie, meditație, dansuri orientale
 • activități fizice care solicită și forța fizică (Ashtanga Yoga sau alergat)
 • cunoaște oameni, locuri noi și începe activități noi

Minte:

 • ia-ți și propriile decizii, fără a te consulta cu ceilalți și asumă-ți riscuri
 • planifică și prioritizează
 • fă-ți timp și pentru creativitate și relaxare
 • practică meditația pentru focusarea atenției și conștientizare

Emoții:

 • ia contact cu emoțiile tale și numește starea în care simți că te afli
 • începe să spui Nu și să-ți conservi energia pentru ce contează pentru tine
 • devino conștientă de adevărul tău interior și exprimă adevărul în fața altora
 • cultivă arhetipul lui Artemis sau al Atenei pentru focusare mentală și al Afroditei (senzualitate & creativitate)

Dacă preferi să lucrezi cu material audio, găsești aici o meditație ghidată înregistrată de mine pentru echilibrarea energiei din chakra rădăcină.

Centrul Shakti
Centrul Shakti, Ora de yoga Andrei Vișan

Dacă preferi experiența proprie, îți propun să mergi la ora de yoga a lui Andrei Vișan, unde poți lucra ghidat pe energia fiecărei chakre, cu explicații teoretice, asociații fiziologice (asocieri cu organele corpului) și semnificații spirituale. Andrei are darul de a trasmite dincolo de cuvinte dedicația lui pentru disciplina și filozofia yoga, presărată și cu explicații psihologice care să te ajute să extinzi practica yoga și dincolo de noțiunea de corp.

P.S. Dacă ți-a fost util articolul, te invit să dai share pe FB!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s