„Divide și cucerește”.„Stresează și stăpânește”

De ce stresul e cea mai mare formă de manipulare în masă?

 • Oamenii stresați nu mai judecă limpede și ar face orice să devină nestresați (rate, mâncare, băutură, droguri, sex, joburi derizorii).
 • Oamenii stresați sunt ușor de controlat și manipulat pentru că au frici, multe frici. Dacă nu le au din traumă și din copilărie, sigur se găsesc ceva sisteme să le inducă fricile: corporații, bănci, fast-food, sistemul medical și farmaceutic, acasă în familie sau la job.
 • În societate, la nivel micro sau macro, cine stresează pe cine cunoaște deja, inconștient, ceva psihologie relațională. Cel mai probabil, a învățat-o în familie, unde moneda de schimb pentru iubire este șantajul. Dacă vrei să obții ceva, stoarce-l pe celălalt de putere și nu te gândi la responsabilitatea ta de a a obține acel ceva de unul singur, ca un adult. Că asta ar însemna să muncești tu.
 • Oamenii care stresează pe alții, sub egida puterii fizice sau parvenite social, sunt la rândul lor stresați. De alții care n-o recunoască în ruptul capului că nu au abilitățile necesare să conducă fără a stresa pe alții de sub ei. Probabil, și acasă conduc la fel de prost sau sunt conduși de șantajul emoțional al nevestei.
 • Oamenii stresați care îi stresează pe alții pretind că muncesc mult. Când stresează li se pare că fac ceva productiv. Ar zice ei că ”motivează”. Paradoxal, aceiași oameni care stresează se fofilează de la munca adevarată.
 • Cei care nu pot fi stresați ușor sunt de speriat pentru că din această poziției neutră ar putea începe să-și ceară drepturile sau să-și dea seama că merită mai mult. În plus, te face să te simți cam prost unul ca stă așa ca o piatră, nestresat și Zen, în timp ce tu faci spume cu injurii la gură.
 • Și peste toate astea, mai vin și aștia cu spiritualitatea ”lor”. Păi, ce crezi că pe un stomac de fast-food și coca-cola merge o porție de yoga?.Sau crezi că boala trupească îți lasă timp să te gândești la ascensiunea sufletului și la meditație, când pe tine te dor cele fizice, și nu numai.

2 gânduri despre &8222;„Divide și cucerește”.„Stresează și stăpânește”&8221;

 1. Da, asa este. Stresul cauzat nu este productiv pentru niciuna dintre parti. Unele persoane folosesc stresul asupra altora
  ca unealta de pedeapsa si/sau santaj (ai mentionat mai sus). Ca prim pas, oamenii ar trebui sa porneasca sa constientizeze efectele negative pe care le genereaza in viata de familie/cuplu si apoi sa actioneze si in mediul exterior.Cei mai multi vin cu stresul de acasa, din pacate. Cei care lucreaza intr-un mediu unde superiorii si/sau colegii de munca folosesc aceasta „unealta”, ar fi bine, cred, sa nu raspunda si ei la randul lor ca un alt factor stresant, care n-ar face decat sa amplifice stresul colectiv.

  1. Multumesc pentru feedback, Adrian. Din pacate, constientizam impactul stresului abia in faza de imbolnavire a organismului. Si ca sa devenim constienti, avem nevoie sa lucram cu noi insine, sa devenim mai toleranti, mai echilibrati, in societatea asta ”nebuna”. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s