17 lecții pe care le-am învățat în 2017

feric

1. Ai grijă de corpul tău și ascultă-l. La fel de des cum o asculți pe soacră-ta, iubitul/iubita și cea mai bună prietenă care se tot plânge. Nici cele mai tari visuri și romantice relații nu sclipesc dacă nu ai sănătate.

Boala fizică este cel mai credibil și, în timp, vizibil semnal de alarmă că îți ratezi viața și gândești negativ. Caută mai adânc în tine, dincolo de leacuri băbești și diagnosticări exotice. E simplu: pozitiv/stare de bine înseamnă în acord cu tine, și invers, înseamnă că ceva/cineva nu e potrivit pentru tine și trebuie să schimbi macazul, obiceiul, iubitul, jobul…

2. Nu mai forța oamenii, situațiile și evenimentele. Numărul de compromisuri este direct proporțional cu cât de mare e nepotrivirea pentru tine. Cu cât te agiți mai mult, ești mai stresat(ă) și mai obosit(ă), cu atât de mult știi, deși nu recunoști, că ai oprit în stația nepotrivită de prea mult timp.

3. Apropo de timp, viața e scurtă. Truism, dar are o altă însemnătate când privești viața de la capătul celălalt al firului vieții (știi tu, stația aia finală…). Nu-ți mai pierde timpul trăind pentru alții, trăind viața altcuiva sau plângându-te prin piețe. La ușa casei tale, în inima ta, e mult de muncă. Începe de acolo.

4. Lasă trecutul în trecut. Acesta este un timp și un spațiu care există cu adevărat doar în mintea noastră: când dăm play la oh, dar ce relație aveam la 17 ani, ce copil(ă) fericit(ă) eram, ce tânăr(ă) eram etc. Între timp, viața se întâmplă aici și acum.

5. Cel de-al treilea Mag de la Răsărit, viitorul. Dincolo de darurile minunate ale trecerii timpului (înțelepciune, maturizare, oportunități), suntem obișnuiți să trăim în viitor doar pentru că putem (cu mintea noastră), și pentru că nu prea ne place prezentul. Fără să ne schimbăm noi înșine, pe interior, ce crezi?, viitorul va semăna foarte mult cu prezentul și chiar cu trecutul. Boring, nu-i așa?

6. Nu mai hiperboliza atâta evenimentele din viața ta. Nici fericirea. Adică nu le mai dramatiza pe cele rele și nici preaslăvi pe cele bune. O schemă mai mare a lucrurilor stă peste capul tuturor, iar multe dintre realitățile noastre sunt doar efecte temporare ale conștiinței noastre. Acolo trebuie lucrat, la cauză, nu la efecte. Halucinocege!

7. Încăpățânarea și rezistența la schimbare pot fi cei mai mari monștri interiori, și exteriori. Doar pentru că investești foarte mult timp și multă energie în anumite crezuri, credințe, relații și ambiții personale, nu înseamnă că Universul le și execută. Lasă loc în viața ta și pentru: Nu știu, Nu pot, Am obosit, Mă opresc, Iau pauză, indiferent cine sau ce te împinge forțat de la spate.

8. Dacă îți dorești să-i înveți pe ceilalți ceva sau să le dai din experiența ta, lasă-i să vină ei spre tine. Nu te duce tu forțat către ei. O să te întâlnești cu un zid de apărare. Iluzoriu, dar solid zidul. Fiecare are un timp și o viteză proprie de înțelegere și integrare a lecțiilor vieții.

9. Să vorbim și despre relații. Și…iubire. Iubirea pentru celălalt nu prea e ”pe bune” dacă nu știi cum să te iubești pe tine însuți/însăți. Prima la mână, este pentru că nu știi ce înseamnă iubirea (încă). Nu, nu e aia care te-a învățat bunica, iubire=compromis și sacrificiu, nici societatea nu știe ce e iubirea (vezi evenimentele extreme ale ultimilor ani), o hârtie/un inel nu asigură iubirea, și nici măcar o droaie de copii.

A doua chestie, chiar dacă îți dorești cu ardoare o relație, ai grijă să nu călătorești pe o stradă cu un singur sens că te-a învățat mama, că așa sunt femeile, ele iubesc mai mult, prea mult. Și, flash news, nimeni nu e atras sexual (că acolo se naște iubirea) de o femeie sau bărbat care nu sunt vitali, energici și mulțumiți cu viața lor.

Acestea fiind zise, eu nu mi-aș face prea multe griji de împerechere, procreare și, chiar de o iubire ca în filme. Toate se învață. Și iubirea și relațiile funcționale.

10. Că tot vorbim despre relații, nu te mai preocupa atâta de ceea ce cred alții. Fă-ți munca ta de dezvoltare personală și mulțumire interioară. Dacă e să aterizezi în raza vizuală a celorlalți, așa a fost să fie. Unii te vor repera ca un model pozitiv, pentru alții vei fi o grea lecție pe care poate nu-s gata să o primească. Unii dintre aceștia din urmă, se cheamă hateri.

11. În fiecare zi, măcar cu un gând sau un obicei, onorează-ți micul adevăr interior. Acel lucru care știi că luminează în inima ta și e valabil în orice moment, indiferent de ce spun alții sau de evenimentele de peste zi. Numește-l intuiție, busolă interioară sau ghid spiritual.

12. Fii conștient că oamenii vor gravita în jurul tău și pentru acel beneficiu imediat, de moment, pe care-l pot obține doar în prezența ta. O idee, o fantezie, o prejudecată validată, o motivație, o frică inconștientă. Fie că vrei sau nu, ești o oglindă pentru cei din jur. Ai grijă că asta consumă multă energie. Și asta, e tot limitată.

13. Măsoară-ți declarațiile și cuvintele mărețe despre iubire și relații. Nicio relație nu poate înlocui  relația cu tine însuți/însăți. Asta o să afli oricum, mai ales, când moare ”iubirea eternă” și te-a părăsit iubitul/iubita. Revii fix la ce erai înainte de relație. Sau puțin mai jos :)) și trebuie să reconstruiești de la -100.

14. Că tot vorbeam de singurătate (știu, nu ne place cuvântul ăsta!, deși e în legea firii). În fața celor mai mari încercări ale vieții, omul e întotdeauna singur. Singur, adică responsabil de deciziile sale. E minunat să ai în jur oameni pe care te poți baza. Respectă însă faptul că și ei au viața lor de care trebuie să se îngrijească. Vorbeam de adulți acuma, nu de copii :))

15. Nu mai trăi atât de mult în mintea ta. Joacă-te, relaxează-te, râzi, plângi, fă sport, dansează, iubește orice, numai iubește, meditează, levitează :)) Oricât de grozavă ar fi mintea noastră, e limitată și, pe alocuri, nepricepută la fericire.

16. Tratează-ți cele mai mari visuri care pe o Muză. Ok, asta presupune întâi să reînveți să visezi. Da, ca un copil, visează cu ochii deschiși. Oricât de mare ar fi ambiția ta însă, Muza nu se va arăta când vrei tu, ci când e pregătită. Adică atunci când tu ești pregătit (ă) să trăiești viața pe care ai visat-o.

17. Și, apropo, unele visuri, devin chiar nepotrivite. Trebuie să știi când să te oprești, chiar și din visat, din iubit sau  din ce-o mai fi. Învață smerenia în fața vieții și respectă-i cursul. Dacă ți se pare, la tinerețe sau în club, că viața e pe undeva garantată, gândește-te la cum o irosești în văicăreli, proteste și slugărit.

 

 

2 gânduri despre &8222;17 lecții pe care le-am învățat în 2017&8221;

    1. Buna Irina. Multumesc pentru feedback. Stii tu, legea rezonantei..:) Da, scriu doar despre experientele personale si sfaturile pe care le-am eu la randu-mi le-am constientizat. Sa ne citim cu bine! Un an nou magic!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s