Human Design sau știința unicității

N-o să mă justific în privința alegerii studierii unor domenii colaterale psihologiei, ceea ce simțul comun numește ”pseudo-științe” sau chiar ”neștiințe”: astrologie, spiritualitate orientală, regresii în vieți anterioare, șamanismul, mitologie.

În categoria asta intra și psihologia până nu demult. Am început să ne răzgândim între timp, când am constatat că războaiele între nații nu ne vor absolvi de propriul război interior, cu propria noastră întunecime.

Și astăzi, psihicul nostru neînțeles ajunge să ne guverneze viața prin boală și stres, relații toxice, dependențe, sinucideri.

Eu am învățat pe propria piele că experiența și experimentarea sunt cele care validează informațiile pe care le ingerăm în era asta a tehnologiei.

Simt nevoia să spun însă că acolo unde ambiția și voința unui Ego îndârjit, stresat și obosit nu au funcționat, înseamnă că e cazul să încercăm și altceva.

Introducerea de mai sus o fac pentru a prezenta un curs foarte drag mie, care mi-a cam schimbat percepția despre mine însămi pentru că mi-a oferit informații relevante despre modul meu propriu și unic de funcționare. Este vorba despre Human Design.

human design
Ce nu ne invata nimeni este ca tot ce se intampla in viata noastra are legatura cu lumea interioara, si nu invers. Si chiar daca la exterior se vad anxietatea, depresia, durerea, stresul, toate pot fi transformate in daruri.

 

Așa cum spune și inventatorul său, Ra Uru Hu, Human Design este știința diferențierii, adică modul natural al fiecăruia de a lua decizii în viață.

”Învață să vezi cum vehiculul (corpul tău) funcționează…și în momentul în care vezi cum funcționează propriul vehicul, vei intra în mitologie, în mitologie reală, nu fantezie. Vezi, mie îmi este clar că fiecare ființă umană are un caracter arhetipal unic, care este aici pentru a fi explorat și exprimat. Nu prin a face ceva, ci prin a fi el însuși. Este sarcina noastră majoră, și începe cu simpla înțelegere a modului cum funcționăm. Acesta este primul pas pentru oricine. Ce rezonează cu tine? Și ce nu rezonează? Ce este consistent și de încredere? Și ce este deschis și vulnerabil? Unde îți este vocea? Unde îți este puterea? Unde îți este cunoștința? Cel mai mare dar este să fim capabili să vedem clar matricea de bază din care operăm. Din acel moment, putem începe experimentarea.” (Sursa: http://www.iulianmotea.com/ce-este-human-design/)

Am început să citesc despre Human Design în 2016, dar pentru că el conține și informații tehnice ce țin de astrologie (locul și ora nașterii tale pentru a-ți calcula o harta personală), Kabalah, I-ching, sistemul de chakre, am preferat să asimilez informațiile participând efectiv la un workshop de două zile.

Triggerul care m-a împins către cursul ăsta este chiar mesajul pe care Iulian îl scrie pe site-ul său:

Dar dacă toată viața ai fost învățat să funcționezi ca un scaun, în loc să luminezi ca un bec?”

Cum am testat ce înseamnă să fii Generator în Human Design?

Ca mai toți oamenii, condiționările de la nivelul minții nu-mi permiteau să înțeleg ce înseamnă să nu mai controlezi ce ți se întâmplă, oamenii, evenimentele, ce înseamă să nu mai planifici până în ultimul detaliu?, și să te dai cu capul de pereți atunci când nu funcționează.

Cum adică să răspund vieții ca strategie de funcționare?

Încearcă să spui unui control freak să aibă răbdare, să fie calm, să atragă evenimentele și oamenii potriviți, și ai să întâlnești un uragan.

Ce nu am învățat noi în școala tradițională este că tot ceea ce se întâmplă în viața noastră  are directă legătură cu lumea interioară, și nu invers. Starea ta psihologică este ca un magnet pentru relații și evenimente (inconștientul se revarsă astfel sub pretextul autocunoașterii și al evoluției), iar ceea ce transmiți (emoții, gânduri, vibrație, limbaj verbal, non-verbal) alcătuiesc nivelul tău de conștiință. Mai simplu, ochelarii prin care tu vezi lumea și te vezi pe tine însuți.

Ca Generatori în Human Design înseamnă că energia foarte multă ne permite să întreprindem foarte multe acțiuni, să fim multitasking până la epuizare pentru că nu ne place să renunțăm, și să fim atractivi pentru tipologiile care nu dispun de atât de multă energie. Adică putem fi candidații perfecți la rolul de sclavi.

Tema principală a unui Generator este frustrarea. Când o astfel de tipologie nu-și folosește energia pentru activități care îi fac plăcere și la care se pricepe natural, intervine frutrarea, manifestată ca agresiune și furie, dușmanul adesea neînțeles care vine cu un mesaj fundamental: Descoperă la ce ești bun în mod natural și oferă!

Un alt aspect important pe care Human Design îl preia din sistemul chakrelor este legătura indivizibilă cu al nostru corp. În momentul în care vrei să știi care este adevăratul răspuns la o întrebare care te macină, încearcă să ieși din minte, pune mâna pe abdomenul inferior (sacral chakra) și fii atent la primul răspuns inconștient pe care îl dai. Acestea pot fi de tipul: Aha (Da!) sau Un-un (Nu!).

De ce este atât de important să nu-ți asculți mintea atunci când vrei să afli ce-ți dorești cu adevărat?

Pentru că de mici copii, mintea e cea care intră într-un proces de condiționare, prin repetiție și mimare, în mediul familial, la școală, în societate. Astfel ai putea crede despre tine multe, prin prisma experiențelor trecute (că ești timid, agresiv sau prea emotiv), toate aceste măști provocându-ți durere și suferință pentru că nu sunt în acord total cu ceea ce ești de fapt.

Câteva dintre ”adevărurile” interioare pe care le-am aflat în urma cursului de Human Design au fost: să învăț să spun ”Nu” oamenilor și activităților care nu sunt în acord cu mine, să învăț să-mi dozez impulsul de a intra în diverse activități pentru a-i motiva sau ajuta pe ceilalți, să învăț să-mi ascult corpul și intuiția, și să am grijă să mă odihnesc atunci când corpul cere asta, să nu mă mai comport ca o maniacă a inițierii, un controlfreak și să atrag oportunitățile și oamenii potriviți, în acord cu ceea ce sunt, nu ceea ce fac neapărat, să învăț să-mi controlez mintea (și să pun la îndoiala tot ce am învățat automat), și nu o las să mă controleze.

Călătoria în Human Design va continua cu un articol următor. Mai sunt câteva aspecte importante de lămurit, cum ar fi Autoritatea interioară (în cazul meu, emoțiile), și cum înveți să iei decizii potrivite când emoțiile sunt principala ta sursă de energie?

Ce faci dacă emoțiile sunt negative și ai de luat decizii importante în viața ta?

P.S. Dacă ți-a fost de ajutor articolul, te aștept și pe pagina de facebook!

like fb.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s