Cum m-am prins ca nu scrisul este cea mai mare pasiune de a mea?

Anul asta a fost anul schimbarilor si al revelatiilor pentru mine.

Am tot incercat sa-mi explic,  aici si aici, ce-ar insemna cum sa faci fata schimbarii neprevazute in viata ta, cum sa aduci o schimbare proactiva si ce ne impiedica sa iubim cuvantul asta: SCHIMBARE. In sensul asta, am imbracat si blog-ul in SCHIMBARE, si asa i-am dat un MOTTO unic:  V.I.S. (Vindecare, Inspiratie, Schimbare).

Astazi vorbim despre cel de-al treilea cuvant cheie: SCHIMBARE. Schimbarea pentru mine inseamna, acum, un pas firesc in evolutia noastra, o schimbare in exterior este imediata schimbarii interioare, iar schimbarea interioara este parte, chiar daca o renegam, din procesul nostru de evolutie. Nimic nu se schimba, pana tu nu te schimbi.

V.I.S. (Vindecare, Inspiratie, Schimbare)

Nu stiu daca in cazul meu a fost vorba de un cumul de factori pe care nu-i mai puteam controla (la fel ca in cazul multora dintre noi), si asa, ca un bulgare de zapada, m-a lovit cu mare greutate nevoia schimbarii. Cert este ca am inteles ca rezistenta noastra la schimbare este o conditionare, vine din minte („cineva ne-a spus candva ca nu putem mai mult”), si de multe ori ne opunem schimbarii pentru ca ne atasam atat de mult ce credem ca e bine pentru noi, incat viata nu mai are loc sa introduca noi oportunitati pentru noi.

Sa va dau un exemplu. De pe la 19 ani am inceput sa cochetez cu scrisul, desi nici macar nu stiam ca stiu sa scriu. Cititul a fost intr-adevar intotdeauna refugiul si pasiunea mea, doar in copilarie voiam sa ma fac profesoara :)))

Am aflat mai mult de nevoie in timpul facultatii de jurnalism ca stiu a scrie, cand fara prea multa pregatire am fost impinsi direct „pe teren”, in practica jurnalismului. Si caznindu-ma in jurul unei foi albe ca in fiecare zi sa iasa macar o stire de cateva zeci de cuvinte, am aflat ca stiu sa scriu. Aparent stiu sa scriu si bine, si la sfarsitul celui de-al doilea an de jurnalism, am obtinut si premiul pentru cel mai bun text jurnalistic, Cu Dumnezeu in ilegalitate.

Mai apoi am aflat si ca scrisul are efect de catharsis* (Efect terapeutic obținut prin descărcarea unei trăiri refulat), si ar putea fi cel mai bun prieten al meu in timpul noptii cand gandurile, in special cele legate de iubiri apuse, nu ma lasau sa dorm (aici).

Mai tarziu in viata, nu mi-a mai fost suficient doar sa ma descarc prin scris, aveam nevoie sa-i gasesc si un sens sau o misiune acestui talent. Cum nu aveam prea multa incredere in mine, m-am apucat de scrisul pe blog. Asa in online putem spune vrute-si-nevrute, si chiar avem impresia ca avem mult curaj (vezi fenomenul Facebook :))).

Probabil online-ul a fost, si este, un pas premergator in evolutia mea. A pregatit un pat caldut pentru ca mintea mea sa se obisnuiasca a-si manifesta visurile, pentru ca eu sa incerc sa ma exprim asa cum imi doresc, fara sa fiu limitata de regulile altcuiva si sa reusesc sa transmit mesajul meu celorlalti: V.I.S. (Vindecare, Inspiratie, Schimbare).

Zona de confort este ucigasul latent al evolutiei noastre. Si-am sa dam un alt exemplu personal, cum am sarit de curand de la scrisul ermetic**(greu de inteles, ezoteric) la filmarea unei emisiuni depre spiritualitate, despre care o sa vorbesc in viitorul apropiat.

Si ca sa raspund la intrebarea din titlu, care nu e doar marketing pur :)). Mi-am dat seama ca, mai mult decat scrisul, iubesc experientele cu oamenii, schimbul de mesaje si cunoastere intre oameni, comunicarea dincolo de cuvinte sau vise scrise, schimbarea instanta care se produce in momentul unui schimb energetic intre oameni.

De curand, am mai inteles si altceva: ca atasamentul sau obiceiurile noastre, chiar si fata de lucrurile care ne fac bine sau ne umplu inima de bucurie, sunt un pretext de multe ori pe care-l folosim sa nu incercam ceva nou. Lucrurile in care investim cel mai mult si cea mai multa energie intr-un anumit moment al vietii, fie ca sunt relatii, pasiuni, job, cariera, nu ne lasa sa manifestam si alte parti din noi, pentru a ajunge mai aproape de cine suntem cu adevarat: o fiinta completa, cu multe daruri care abia asteapta sa se manifeste pentru a-i inspira si pe ceilalti sa fie autentici, sa fie ei insisi.

Si sigur, daca ne-ar strange viata cu usa si ar trebui sa raspundem: Cine sunt eu cu adevarat?, am afirma rapid si cu tarie ca noi suntem ceea ce facem (suntem cariera noastra, suntem relatia noastra, suntem copiii nostri, suntem sportul pe care-l practicam, sau suntem mancarea pe care-o mancam).

Altfel nu am sti cine suntem cu adevarat, in afara acestor roluri. Ne identificam atat de mult cu rolurile pe care le jucam in relatie, la munca, in societate, acestea fiind atat de consumatoare de energie. Atunci spunem despre noi ca ne-am pierdut bucuria vietii, flacara din privire si vitalitatea.

Si asta face parte din mesajul meu: atunci cand lumea exterioara se darama de pe calapod, si pare ca nu ai pe ce sa-ti rezemi sufletul, iese la suprafata o putere interioara de care nici macar nu erai constient. Aceasta putere interioara, si relatia cu tine insuti, sunt echilibrul ala pe care-l cautam cu ardoare in exterior. Iar cand relatia cu tine insuti este una sincera si sanatoasa, lumea exterioara se va recladi, de data aceasta pe un sistem de sustinere solid, care nu va mai crapa la prima adiere de vant, la prima greutate a vietii.

Dictionar explicativ:

**ERMÉTIC, -Ă, ermetici, -ce, adj. (Adesea adverbial) 1. Care închide perfect sau care este perfect închis; care nu lasă să pătrundă sau să iasă nimic. 2. Fig. Greu de înțeles ◊ Poezie ermetică = poezie caracterizată prin ermetism

catharsis catarsis katharsis

  • 1. Purificare a spiritului cu ajutorul artei prin participare intensă la fenomenul artistic.
    surse: DEX ’09 DN
  • 2. (În psihanaliză) Efect terapeutic obținut prin descărcarea unei trăiri refulate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s