Care-i treaba cu chakrele astea?

Blocajul in a transcende spre alte nivele de constiinta vine si din satisfactia nivelului de constiinta la care ne aflam momentan, multumirea ca ceea ce am desenat ca fiind viata noastra ne asigura supravietuirea Ego-ului prin proiectii, confort, placere si alte beneficii colaterale. De-asta crizele sunt singurele momente in care avem sansa sa ne rupem de cunoscut si sa exploram.
Vortexul energetic (numit in filozofia hindusa, chakra) de la nivelul caruia ne traim preponderent viata are forma unui lumi intregi in care am investit timp si energie, deci ne e foarte greu sa renuntam voit, de unde si blocajul si amanarea de a trascende spre alte realitati, perceptii, spre nou. Complexitatea cu care vine la pachet fiecare vortex energetic este dublata de traumele experimentate, blocajele, patternurile, adica noi straturi de energie pe care le adaugam inconstient celor vechi. E ca un cerc perfect inchis. Asa pare, cel putin.

Fiecare chakra contine informatii despre nivelul mental, emotional, spiritual, fizic, sub forma unor valuri energetice de diferite frecvente sau vibratie. Fiecare chakra reprezinta in sine o lume intreaga, cum spune Jung** : ganduri-emotii/stari-actiuni/decizii, culoare, elemente, valori, focus, energie concentrata/blocata in raport cu domeniile vietii (iubire, sanatate, bani, vocatie, cariera etc.)

Asana (pozitie Yoga) – echilibrarea chakra a doua (Apa)

Fateta asta a vietii, a realitatii, in care noi credem ca suntem doar ce cunoastem despre noi, e adevarul pentru noi. Util pentru Ego, dar incomplet.
Credeam despre mine ca ma regasesc cel mai mult la nivelul apei. Asemeni ei, curgatoare in experienta, statornica si adanca in simtiri, fixa in gandire, fierbanda sub impulsul aerului de deasupra si pliabila continatorului. Statornicia mea se voia a fi o virtute asa cum invatasem in copilarie, dar ajunsese sa fie piedica schimbarii, noutatii, transformarii.
Imaginea asta seamana cu o viziune trunchiata asupra realitatii pentru ca, desi esenta mea creatoare se naste din adancurile apei (chakra a doua), asemeni naturii si eu sunt un cumul de forte si energii. Iar folosirea predominanta a unei singure forte nu valideaza inexistenta celorlalte. Sa credem despre noi ca suntem doar bucati de realitate este ceea mintea ne face sa credem pentru ca Ego-ul ne permite sa ne deosebim de ceilalti si astfel individualiza.
La nivelul primei chakre (element asociat pamant) ne identificam cu posesiunile materiale, rolurile pe care le avem in viata personala si socio-profesionala, vise ale parintilor intreprinse pentru noi. Siguranta data de lumea materiala este iluzorie insa, iar sentimentul de „acasa” poate fi autentic doar atunci cand ne simtim echilibrati.

Echilibrare Chakra radacina (element pamant)

Atunci cand traim in frica si anxietate, ramanem la nivel inferior de evolutie. Cu alte cuvinte, in momentul in care esti nevoit sa-si indeplinesti nevoile fiziologice de baza (hrana, mancare, adapost, sex) nu mai ai energie pentru a te preocupa de evolutia spirituala si dezvoltarea personala. Infruntarea fricilor poate ajuta la trezirea primei chakre. De asemenea, sentimentul ca suntem “inradacinati” il putem obtine prin conectare cu natura, nu neaparat plonjand in posesiuni materiale.

 

hierarchy-of-needs

 

Nivelul plexului solar (elementul foc) imi permite sa privesc in dedesubturile fiintei mele si sa arunc o privire spre subconstientul lacustru (a doua chakra), si sa ard la nevoie etape si frici (prima chakra) astfel incat noul sa se nasca. Aici experimentez vointa de a face fata vietii, de actiona, de a lua proactiv decizii. Uneori vibratia energiei e cea a Razboinicului perpetuu, mereu furios, revoltat pe exterior si frustrat pe interior, gata sa lupte pentru idealurile sale.

manipura
Manipura Chakra (element foc)

Problema nu e impulsul de a lupta (la nivelul plexusului solar intalnim un nivel de energiei clar superior apatiei si a lipsei de sens in viata, desi poate agresiv). Problema e atasarea de idealuri si calitatea lor. La fel de multa energie si sens manifesta si un rasist sau un dependent, doar ca rezultatul nu e pro-evolutie, iar manifestarea furiei e un bumerang distructiv si auto-distructiv.

Nu inseamna ca emotiile dispar, dedesubturile apei sunt mereu prezente in fiinta mea, sunt sursa creatoare pentru mine, dar le pot directiona dintr-un nivel de perceptie mai inalt astfel incat sa-mi fie benefice evolutiei, nu sa ma doboare).

„De la Manipura chakra exista intotdeauna posibilitatea intoarcerii spre muladhara (frica si materialism).” Yoga Sutra, Pantajali

In momentele de auto-observare, constientizare sau meditatie, se creeaza un spatiu (elementul aer) intre gandurile mele si experimentarea vietii imi permite sa ma unduiesc si sa devin flexibila in perceptie asemeni energiei apei, dar cu deschiderea ce mi-o permite renuntarea la propriile iluzii.

La nivelul inimii (centrul inimii este mijlocul sistemului chakral ), acolo unde iau prima gura de aer adevarata de constientizare, adica simt ca viata este mai mult decat suma experientelor mele, incep sa ma separ incet, incet de Ego-ul meu si sa las loc vietii sa se manifeste prin acceptarea tuturor emotiilor, experientelor si trairilor. Prin respiratie profunda imi aduc mintea in locul prezent, o observ si incep sa ma imprietenesc cu gandurile negative. Le fac loc in viata mea pentru ca atunci cand opun rezistenta, gandurile negative se intensifica si rabufnesc in rafale atunci cand ma astept cel mai putin.

Spatiul inimii nu este un spatiu al emotiilor, asa cum il percepem popular, ci este un cerc concentric de energie si sisteme de gandire care influenteaza urmatoarele cercuri concentrice, inclusiv pe cel al emotiilor (chakra a doua).

heart chakra
Chakra inimii (centrul sistemului chakral) – elementul aer

Candva aveam o inima stransa in menghina fricii si asta ma facea sa ma reintorc mereu la energia apei, a emotiilor, a subconstientului, cea care imi era tot timpul cunoscuta, in loc sa privesc in sus, sa gasesc spatiu intre gandurile mele. In aceasta energie a apei cu care ma identificasem complet erau monstri si lumina lunii era singura care mijea peste intunericul noptii din mine. Ori de cate ori simteam ca viata mi-e grea, ma intorceam in acest mediu sigur, ca si cum eram un peste in mediul sau natural. Mediul lacustru m-a ajutat sa inteleg emotiile, sa le vindec, sa empatizez. Doar ca acest nivel de constiinta, care este numai a doua treapta din cele sapte, eu ma identificam absolut cu tot ce simteam, cu ce experimentam, luand decizii cu impact major asupra vietii mele dintr-un singur spatiu de experienta.

Chakra a cincea (elementul asociat este eter, care in greaca inseamna „aer pur”).
Cu cat urcam in sus pe coloana chakrelor, se spune ca fiecare chakra vibreaza la un nivel din ce in ce mai inalt, mai rapid si mai eficient. Daca ma aflu la etajul al doilea al casei am o altfel de viziune fata de a fi la parter. Stiu cine sunt, stiu care e drumul si adevarul meu, stiu cine e potrivit sa ramana in viata mea si cine nu.

Ma aflam in mijlocul valtorii de emotii, ca in mijlocul unui fluviu care curge cu putere atunci cand mintea este agitata. Fara sa judec, priveam debitul de emotii care imi navalea corpul. Deodata privirea mi-a cazut pe copacii care salasluiau de-o parte si alta a apei. Erau falnici si solizi, nestramutati de impermanenta emotiilor. In tot acest timp, o lumina violet a invaluit peisajul si starea de calm s-a instalat. Simteam cu siguranta ca orice furtuna ar trece peste mine, am puterea si claritatea de a o traversa. Transformarea s-a produs cand mi-am ridicat privirea din pamant (muladhara), mi-am acceptat emotiile (apa) pentru a respira prospetime si luciditate (aer). La acest nivel, transformarea este inevitabila: haosul gandurilor se transforma in ordine. Imi ridic privirea din contextul emotiilor in care ma simt captiv, constientizand impermanenta lor. Emotiile sunt ca valurile, reactive la conditiile de mediu, consumatoare de energie: prea sus (extaz) sau prea jos (depresie).

Indreptarea coloanei (sentimentul de siguranta si incredere in sine si Viata) ajuta la alinierea energiei in corp.

Chakra coroana. Atunci cand ajungem la nivelul acestei chakre, am trecut deja prin toate elementele: de la Pamant (Muladhara), la Apa (Svadhisthana), la Foc (Manipura), Aer (Anahata), Sunet (Visuddha) si Lumina (Ajna). In filozofia yoghina se spune ca acesta este spatiul atribuit iluminarii spirituale, care este pozitionat deasupra oricaror simturi sau limitarilor trupesti. In acelasi timp, filozofia tantrica sustine ca prin intermediul simturilor este atinsa iluminarea suprema. Gandul este elementul fundamental al manifestarii constiintei, iar functia acestei ultime chakre este aceea de “a cunoaste”, exact asa cum celelalte chakre sunt responsabile pentru a vedea, a vorbi, a iubi, a face, a simti si a avea. (Sursa: http://www.constiintacolectiva.ro/constiinta/calatoria-chakrelor-si-rolul-fiecareia-in-constiinta-umana#.WdXIXYpx0nc)

 

O mare provocare a acestei chakre coroane este a avea incredere in vocea ta interioara si darurile pe care le manifesti in lume, fara a tine seama de judecatile celorlalti.

Atasamentul fata de limitari face sa apara obstacole in calea cresterii noastre spirituale, astfel ca atasamentul este obstacolul principal al chakrei coroanei. De obicei, Ego-ul formeaza aceste atasamente, pentru a-si mentine individualitatea si siguranta. Pentru dezvoltarea celei de-a saptea chakre, nu exista o metoda mai buna decat meditatia. Meditatia este actul in care constiinta devine constienta de sine. Meditatia este la fel de importanta pentru spirit, cum sunt hrana si odihna pentru trup. (Sursa: http://www.constiintacolectiva.ro/constiinta/calatoria-chakrelor-si-rolul-fiecareia-in-constiinta-umana#.WdXIXYpx0nc)

meditation pose corect
Asana pentru meditatie (echilibrarea chakrei-coroana)

Deci care-i treaba cu chakrele astea?

Ce credem ca stim despre viata si, implicit despre noi, se situeaza pe aceeasi linie cu experienta procesata la nivelul de constiinta la care ne aflam. Adica perspectiva pe care o ai la un anumit moment dat este egala cu continutul obtinut in raza vizuala, prin intermediul unui instrument, sa zicem in exemplul nostru, o pereche de ochelari. Calitatea si claritatea ochelarilor prin care ne uitam la viata este analoga, la un nivel foarte simplificat de dragul intelegerii, claritatii nivelului nostru de constiinta.
De fapt, trezirea constiintei noastre seamana mai mult cu o perspectiva din avion decat cu o imagine liniara si singulara in fata ochilor ca si cum am circula doar pe sinele de tren. Mai mult, constientizarea inseamna nu doar observarea vietii, ci experimentarea ei în plin moment, in prezent.

V.I.S. (vindecare, inspiratie, schimbare). Nu intamplator am ales substantivele acestea pentru acronimul V.I.S. Vindecarea este o etapa premergatoare si necesara inspiratiei si creatiei. Iar schimbarea sustinuta vine doar in momentul in care ne-am facut munca interioara de vindecare, ne-am constientizat blocajele (mentale, emotionale, spirituale), creand astfel un spatiu nou, fertil schimbarii. Mintea noastra (de exemplu, memoria) poate prelucra o cantitate limitata de informatii (desi are potential infinit): adica nu ma pot preocupa de evolutia spirituala si alte arii complementare atata timp cat sunt in depresie sau sufar de o nevroza sau sunt dependent.

Bibliografie:

Carti:

Jung, Kundalini Yoga**

Yoga. Nemurire si libertate ed.2017 – Mircea Eliade

Yoga: Misterul de dincolo de minte – Osho

Linkuri:

http://qyogaflow.com/cele-7-chakre-principale-si-exercitii-pentru-activarea-lor/

http://www.constiintacolectiva.ro/constiinta/calatoria-chakrelor-si-rolul-fiecareia-in-constiinta-umana#.WdXIXYpx0nc

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s