Cum am ajuns din sala de fitness la o scoala de yoga?

Atunci cand sunt pasionata de ceva, imi place sa merg direct la informatia bruta sau la sursa pentru ca imi doresc sa o procesez prin discernamantul propriu. De-asta citesc carti de specialitate pe subiectele care ma intereseaza si ma duc spre oameni autentici care traiesc ceea ce predica.

La fel s-a intamplat si cu yoga. Initial a pornit ca o provocare din curiozitate, am mers ulterior la un workshop introductiv, apoi mi-am facut un abonament la sala de fitness. Am practicat si ”yoga sportiva”. Dar nu mi-a fost de-ajuns.

Ca si in viata, atunci cand elevul e pregatit, profesorul soseste. In aceasta toamna m-am inscris la o Scoala de Yoga de 3 luni, al carei  indrumator este Val Voicu, una dintre persoanele care m-au inspirat sa studiez mai intens yoga.

Desi suntem o societate doxa de informatii, cu resurse materiale multiple, nu reusim sa avem acces la acel pilon centrat, la echilibru, la multumire interioara. Asta pentru ca traim din minte, si ne bicium pentru rezultate in exterior, dar nu stim sa ne uitam in interiorul nostru pentru a aduce si acolo ”succes”. Credem ca e suficient obtinem lucruri materiale si relatii in viata noastra pentru a dobandi o stare interioara de echilibru. Esecul e iminent pentru ca devenim astfel dependenti de exterior.

Dintotdeauna spiritualitatea a avut un loc important in  viata si intotdeauna am simtit ca e mai mult dincolo de ceea ce percepem noi in viata de zi cu zi. Pana la urma daca realitatea care ne inconjoara este constructul mintii noastre si a ceea ce am invatat pana in acest punct, inseamna ca atunci cand mintea invata altceva (si devine calma si clara prin deconditionare sau chiar este transcendata), exista loc si spatiu de mai mult, de a trai altfel, inseamna ca avem cu totii cel putin o sansa la schimbare. Asta daca ne dorim cu adevarat si daca muncim la deconditionare***.

***DECONDIȚIONÁRE s. f. acțiunea de a decondiționa, de a inlatura conditiile. ◊ proces terapeutic destinat eliminării unor tulburări emoționale de tip nevrotic. (< decondiționa)

In timp ce am inceput sa lucrez la dezvoltarea mea personala, si implicit la vindecarea traumelor si emotiilor negative, m-am intrebat tot timpul si care este acel loc in noi insine, in afara de Ego-ul turbat si mereu stresat, un loc din care lucrurile curg firesc, sunt mai frumoase, mai creative, calme si iubitoare. Care este acel spatiu din mine insami de care trebuie sa ma ingrijesc pentru ca eu sa fiu o persoana mai buna, cu mine si cu ceilalti?

***Ego-ul – entitate psihica de natura constienta, aflata in permanenta in contact cu mediul inconjurator este raspunzator de perceperea evenimentelor interne sau externe si are functia de executie.

Ce a adus yoga in viata mea? Deconditionarea mintii, libertatea de fi eu insami si prezenta. Starea de prezenta este un mare dar pentru oamenii obsedati de control, nevroticii*** sau nostalgicii, cei care traiesc in trecut, sau pentru cei care ignora realitatea prezenta prin fantasmagorii si proiectii personale, pentru cei anxiosi care traiesc cu teama de viitor. 

*** ”Persoanele cu o structura psihica afectata de nevroza sunt cele mai predispuse la o serie de afectiuni somatice, deoarece gandurile negative, ideile distorsionate despre sine si despre lume, emotiile negative, teama, mania, intoleranta, atitudinile reactive etc. sunt cei mai puternici consumatori de energie si pot afecta imunitatea si vitalitatea organismului.” (Sursa: http://www.consultanta-psihologica.com/ce-este-nevroza/)

Ce m-a ajutat pe mine, atunci cand nu aveam suficienta energie si cunoastere pentru a continua, a fost refugiul in interiorul meu, in acel spatiu sigur si iubitor la care a redobandit acces creat prin meditatie, rugaciune, iertare si acceptare, curatare a credintelor limitative, cultivare a iubirii de sine. Oricat de mic ar fi fost acest sambure de Adevar, a contat enorm. Acest spatiu al acceptarii si iubirii neconditionate indiferent de ceea ce se intampla in jurul meu sau de emotiile negative care imi invadau corpul m-au indemnat sa sper in fiecare zi ca va fi mai bine.
Desi nu suntem in controlul vietii in general, oricat de mult ne-am stradui, am invatat ca suntem in controlul acestui spatiu interior ca si cand am fi proprietarii propriei case: o vrem curata, luminoasa, spatioasa, primitoare. yoga post.png
Intelegerea pe care eu am facut-o cu mine in procesul transformarii mele interioare a fost ca indiferent pe ce treapta a dezvoltarii mele ma voi afla, si indifirent de maretia idealurilor si viselor mele, iar la polul opus, indiferent de momentele dificile pe care viata mi le rezerva, eu ma voi stradui sa pastrez acest spatiu interior centrat, deschis si sacru, sa fie punctul meu de echilibru, intre centru si Cer in acelasi timp. Cu alte cuvinte, mi-am promis ca momentul prezent e singurul care conteaza si care merita atentia mea pe deplin.
Smerenia si renuntarea la credintele limitative este o forma de revelatie deoarece creeza un spatiu nou, in locul convingerilor negative si a atotstiutorului Ego. Suspendarea scepticismului si a necredintei in mine insami, in iubirea Universului pentru mine, a fost pasul necesar catre vindecare.

Si pentru ca primul pas spre intelegere este informatia, fac trimitere la cateva notiuni teoretice despre yoga. Intelectualizarea are rolul de a da mintii ceva de ros, insa in adancul fiintei noastre avem nevoie de experienta si experimentare pentru a integra orice informatie noua.

Cateva concepte din yoga clasica care va pot trezi interesul:

Cele opt stagii in yoga, in conformitate cu Yoga Sutras ale inteleptului Patanjali sunt:

(Sursa: https://www.purna.ro/patanjali-yoga-sutras/)

  • Yama (restrictii): AHIMSA-non-violenta, SATYA-abtinerea de la rostirea minciunii, ASTEYA-non furtul, BRAHMACHARYA-continenta sexuala, APARIGRAHA-non acumularea
  • Niyama (indemnuri): SAUCHA-puritatea, SANTOSHA-multumirea de sine, TAPAS-austeritatea, SVADHYAYA-studiul individual, ISHVARAPRANIDHANA-adorarea Divinului
  • Asana (posturi corporale): exista un raport direct intre linistea mintii si capacitatea de a mentine coprul imobil, fara tensiuni. Patanjali spune „asana este menita sa elibereze corpul si mintea de tensiuni si agitatie, oferind posibilitatea de a medita la Infinit.
  • Pranayama, sau tehnici de respiratie
  • Pratyahara, sau retragerea simturilor catre interiorul fiinitei noastre
  • Dharana, sau concentrarea mentala
  • Dhyana, sau meditatia
  • Samadhi, cel mai inalt deziderat al practicantului yoga, obtinerea extazului spiritual

Bibliografie recomandata:

Yoga. Nemurire si libertate ed.2017 – Mircea Eliade

Yoga: Misterul de dincolo de minte – Osho

 

yoga post.png

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s