De ce e „cool” sa fii dependent in epoca consumerista?

Partea 1 Consecintele fiziologice ale dependentelor

Cred ca in momentul in care am mirosit boala fizica, m-am aflat de fapt, pentru prima data, fata in fata cu amorteala din mine, cu lipsa de sens a vietii mele, o viata mereu pusa in slujba lumii, dar si in responsabilitatea altora. Numai a mea nu. La fel ca in Nirvana oferita de droguri, acea fericire externalizata nu am simtit-o niciodata ca fiind parte din mine pentru ca am crezut in tot timpul asta ca altcineva sau altceva o detine, o creaza, o contine si o conditioneaza pentru mine. Iar nefericirea statea fix dupa colt. Suntem doar martori la o fericire inchipuita, si nu responsabili de ea. Cand dispare exteriorul care creeaza bucuria, dispare si bucuria. Iar noi ramanem goi si confuzi, fara alta sansa decat sa pornim pe acelasi drum cunoscut: fuga in afara noastra dupa acel ceva sau cineva exterior pentru a obtine o bucurie interioara. Cat nonsens, nu?! (Extras din ebook-ul”De la criza la manifestare”)

Dependenta este definita ca un tipar de comportament prin care o persoana cauta compulsiv si repetat placere sau alinare temporara printr-o activitate sau folosind o substanta, ignorand consecintele negative ale acestora, ca in final sa ajunga la inabilitatea de a renunta de bunavoie la acest tip de comportament.
Caracterisctile dependentei sunt:
1. pofta/dorinta intensa
2. cautarea senzatiei de placere sau usurare/alinare
3. incapacitatea de a renunta
4. consecinte negative grave pe termen lung: boli, moarte.

Incercand sa inteleg cat mai clar cum ne afecteaza dependentele (si cum putem digera si aplica informatia cu scopul vindecarii), m-am gandit la trei unghiuri din care putem aborda problema dependentelor:
1. incepem cu partea stiintifica. Asta ca sa ne potolim creierul de maimuta si sa ne consolam pentru inceput cu fraze de genul „stiam ca nu vointa mea e de vina”, „creierul meu e de vina”, „parintii, sistemul, tara, planeta sunt de vina pentru ca sunt eu acum dependent”.
Studiile in neurostiinta arata ca dependenta afecteaza intr-adevar doua parti importante ale creierului, indiferent de substanta folosita: inhiba trasaturile cortexului prefrontal (responsabil de obicei cu puterea de control, focus, atentie claritatea, potolirea impulsurilor) (*Meditatia ajuta restabilitatea acestor calitati ale cortexului prefrontal), si centrul recompensei in creier (unde se elibereaza hormonul placerii/fericirii- dopamina- ai carei receptori se imputineaza, astfel incat un dependent are nevoie de o cantitate de stimulant mult mai mare decat a unui creier normal pentru a simti placerea/fericirea).

Asadar, ceea ce se intampla la nivel celular in corpul nostru este o scanare a problemelor si suferintelor la nivel psihologic. Asta ca sa avem un punct de plecare in rezolvarea problemelor noastre, mai ales pentru cei mai „stiintifici” dintre noi.

Boala este reflectia modului in care ne traim viata si indica nivelul nostru de satisfactie, implinire, in cele din urma responsabilitate.

In primul rand, dependenta ajunge sa ofere o valoare inestimabila in viata noastra (asa-numitele „beneficii negative”). Acesta este si motivul pentru care ne si validam dependentele, negandu-le consecintele nefaste asupra noastra si a celorlalti.

DAR ce anume aduce dependenta in viata noastra, acel ceva pe nu stim sa-l obtinem fara a ne afecta sanatatea?

Daca vrei sa intelegi dependenta, trebuie sa te intrebi care e rolul ei, ce iti ofera, ce vrea sa-ti spuna despre tine. „Oamenii obtin prin dependenta o stare pe care nu stiu cum sa o creeze in alt mod in viata lor: relaxare temporara, uitare de sine, fuga de suferinta, sentiment de pace si control, calm, vivacitate temporara”. (Gabor Maté)

Atentie: nu neaparat substanta ingerata creaza dependenta, ci comportamentul rezultat in procesul de dependenta (agonizare, dorinta intensa, asteptare, anticiparea recompensei); procesul este acelasi fie ca suntem dependenti de alcool, sex, jocuri pe calculator, bani, putere, spiritualitate, emotii negative, mancare, depresie sau relatii toxice (am uitat ceva?! :)) Asta ar trebui sa fie un punct de plecare in vindecare si sa ne starneasca compasiunea pentru noi si pentru ceilalti.

Intelegerea faptului ca a fi dependent e mai intai o lipsa emotionala, o problema nerezolvata a vietii, pana la a ajunge sa fie stigmatizata ca boala.
*Dependenta de o persoana sau codependenta, spre exemplu, reprezinta incapacitatea cuiva de a trai din plin sau de a functiona adecvat fara siguranta ca cineva are grija de el. (M. Scott Peck, Drumul catre insuti)

Pe scurt, la pomul dependentelor sa nu te duci cu sacul. Pentru ca, asa cum arata imaginea alaturata, pomul dependentelor e roditor: roadele adictiei (activitati, ganduri, emotii, relatii de care suntem dependenti), radacinile dependentei (alienarea, rusinea, separarea, furia, frica etc.) sunt adanc infipte intr-un sol care predispune la adictie (trauma sau memoria abuzului emotional, fizic, spiritual).

In a doua parte a subiectului vom vorbi pe larg despre unul dintre factorii majori ai dependentei, poate chiar principalul, trauma. Trauma in copilarie invata creierul sa reactioneze impulsiv, exagerat, il modifica chimic spre dependenta, copilul traumatizat este supus in fata nevoilor celorlati si nu stie sa se iubeasca pe sine, astfel incat in viata adulta este impins spre uitare de sine si abuz asupra propriului corp.

tree of addiction
Sursa: https://www.solacesabah.com/treatment/addiction-rehab-explained

Dependenta si rolul mintii subconstiente in tratarea dependentelor

Cunoscand toate aceste efecte negative si fiind pe deasupra bombardati cu atata stiinta si informatie, cum de nu ne este mai simplu sa luam decizia de a renunta la o dependenta?

Desi ne impunem la nivel constient sa renuntam la fumat, la relatia aia toxica, la starea aia de depresie/apatie nu reusim doar prin vointa. Asta deoarece mintea subconstienta (aprox. 90% din spatiul mental) este mai puternica si nu sustine indarjirea noastra de a ne schimba. Adica programarile mentale create in copilarie si preluate de la altii  si stocate in mintea noastra subconstienta nu sustin un nou comportament, diferit de ceea ce stim deja.

Intr-un mod infricosator, dar adevarat functionam pe pilot automat in jur de 90 % din timpul unei zile. Ceea ce ramane in mintea noastra, spatiul necotropit deja de conditionari si manipulare, este un procent mai mic de 10 %, mintea constienta.

Cu acest procentaj putem lucra in favoarea noastra daca ne deschidem catre schimbare, invatare si responsabilizare.

Ce inseamna aceasta constientizare? Tradus din latina inseamna „a cunoaste cu”. Dezvoltarea constientei este extinderea in mintea noastra constienta a cunoasterii odata cu constientizarea mintii noastre inconstiente si subconstiente, care detine deja aceasta cunoastere/experienta/informatie. In cazul dependentei, putem afla de exemplu ca manifestarea actuala in plan constient a comportamentului de adictie are in spate o trauma stocata in subconstient, o separare de propriile emotii pe care nu le-am putut suporta in copilarie.

Mintea subconstienta poate fi accesata prin procese care induc creierul lungimi de unda (unde alfa si teta) diferite de cele ale creierului in stadiul constient (unde beta), cum ar fi:

hipnoza, repetitie, vizualizare, tehnici energetice, meditatie (Imagine: Anatomia mintii, un model al psihanalizei).

Asemeni un laser meditatia este capabila sa sparga coaja de ou care este constienta noastra (ceea ce credem ca stim la suprafata despre noi, rolurile cu care ne identificam: de exemplu, sunt un dependent) pentru a trece prin subconstient (programari, dependente, frici,  traume) spre inconstient si a ajunge la esenta a ceea ce suntem (fiinte capabile de vindecare, iubire si pace).

 

subconscious-mind-wide-equisync-version-6-12-16-v1

P.S. In loc de incheiere, un discurs despre consecintele negative ale dependentelor asupra creierului, din gura unui om de stiinta (care practica si meditatia transcendentala, pam,pam ).

Dr Pamela Peeke: Epigenetica este ştiinţa care a reuşit să demonstreze că felul cum alegem să ne hrănim, să gândim sau să ne trăim viaţa produce schimbări în corpul nostru care nu depind numai de bagajul genetic cu care am venit şi care era considerat până nu demult responsabil de toate problemele noastre.

Un gând despre &8222;De ce e „cool” sa fii dependent in epoca consumerista?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s