Metafora oglinzii sau despre proiectia psihologica in cuplu

Episodul 3 – Integrarea energiei opuse sau un scenariu ipotetic de manifestare a imagoului parental la specia adult

Sub valul nemarginit al proiectiilor mele continue, il vedeam stand drept in fata mea, vertical in opinii si sigur in deciziile sale. Pe de o parte, mi-era teama de siguranta aparent vadita cu care-si manifesta viitorul, simtand o lovitura puternica in zona plexului solar, de fiecare data cand certitudinea lui ma lasa pe mine pe dinafara. Pesemne ca intensitatea cu care eu traiam viata clipa de clipa era neincapatoare in acel vortex al multor obiective pe termen mediu si lung.
Eram in acelasi timp atrasa spre ceea ce-mi parea deopotriva necunoscut, la nivel constient, dar foarte familiar la nivel inconstient. Eram inconjurata de o energie care-mi dadea parca aripi sa zbor si ma continea la nivel mental, ca intr-un vas plin cu aer si libertate. Insa forta gravitationala cu care obisnuiam sa-mi masor conditionat deciziile, gandurile, faptele, vorbele ma tragea de prea mult tot mai in jos.
Ca intr-un camp electromagnetic, la polul sau opus, in fata mea, eram tot Eu. De-asta voiam sa merg mereu intr-acolo, in locul ala primejdios, provocator si sigur totodata. Cum e posibil ca in acelasi timp, sa te simti, in acelasi loc, si strain si colocatar?
La despartire insa, a cantarit mai mult instrainarea. Si a si durut mai mult caderea iluziilor pentru ca refuzasem de prea mult timp sa integrez acea parte din mine pe care o vedeam in toate iubirile mele.
Pana intr-o zi.
In momentul cand am inlocuit reflectia din oglinda cu o imagine autentica a ceea ce aveam sa fiu Eu, am stiut ca m-am eliberat. Nu inainte de a ma vedea sfaramandu-ma sub greutatea unor experiente ca din mai multe vieti. (Intalnirea cu Animus)

anima animus episode 3.gif
In articolul trecut, vorbeam despre rolul proiectiei ca mecanism psihologic de filtrare a parternului in relatiile noastre, si poate chiar, de autocunoastere. Pretentiile pe care le emitem in relatii ascund de cele mai multe ori o lipsa de responsabilizare a propriei persoane. Dincolo de efectul de magie erotico-romantica a unei relatii, noi ar trebui sa stim sa ne oferim noua insine aceste „asteptari” pe care le avem de la celalalt (preferabil inainte de a intra intr-o relatie): protectie, suport, incredere, directie (in cazul femeilor) sau intelegere, compasiune, inspiratie (in cazul barbatilor).
Frictiunea asta interioara dintre energia masculina (de tip Yang) si cea feminina (de tip Yin) pe care o continem interior sub forma unei parghii pe care fiecare dintre noi oscileaza permanent intre echilibru (evolutie) sau blocaj (involutie). Ne placem sa credem sigur ca avem o gramada de probleme relationale, drame si telenovele in multiple episoade, insa baza acestor filme la care privim indolent si pe repeat este in noi insine. Conflictul din afara nu este altceva decat proiectia unui conflict interior.

Considerand ca am constientizat premiza ca rolul relatiilor este si acela de a ne vindeca si autocunoaste, sa continuam cercetarea psihologica.
Ne intrebam la stadiul de inceputa analizei noastre, de unde avem aceste imagini mentale despre cum ar trebui sa arate partnerul de viata sau ce insusiri trebuie sa intruneasca pentru a fi ridicat la gradul de Fat-Frumos sau Salvatoare?

Scenariu ipotetic :)) de manifestare a imagoului parental la specia adult

Este posibil sa fi invatat fetita in copilarie ca singura energie functionala pare cea feminina (mama fiind capul familiei), si sa o prefere inconstient celei masculine in lupta cu viata (concluzionand astfel de mica (cam devreme, ce-i drept :)), ca toti barbatii „e” porci si nu „e” buni de nimic?
DAR mama folosea ea oare o energie feminina pura (care are nevoie de fie ocrotita si sprijinita de cea masculina), sau era o energie feminina masculinizata, fortata de imprejurari nu prea favorabile (stiti, modelul energiei „buldozer”:))? Urmand acest model comportamental, fetita avea sa „sperie” si lupii, dar si barbatii cu asteptarile ei mult prea mari.
Ce se intampla in acest timp cu modelul de energie masculina cu care este crescuta fetita? Exteriorizat, ce fel de partner isi va alege fetita-adult? Si interiorizat, cum va integra ea, intr-un mod functional, calitatile energiei de tip masculin (directie, incredere in sine, curaj, asertivitate, scop, independenta, initiativa) astfel incat sa-i serveasca ca strategie de viata?
Nu prea va integra ce-i bun (a integra = a face parte constienta si functionala a psihicului), si va proiecta toate acele calitati pozitive ale unei energii masculine pure, pana la idealizare/iluzie (*vezi primul exemplul de la inceputulul articolului: Intalnirea cu Animus).

Revenind la modelul avut in copilarie, cel al tatalui, fetita va interioriza trasaturile energiei masculine cu care este obisnuita (agresivitate, pasivitate, indolenta, apatie, lamentare, dependenta, neincredere in sine) si le va manifesta in relatia cu sexul opus.
Energia masculina refulata de femeie este astfel proiectata in exterios, si se manifesta prin devalorizarea timpurie a barbatilor si, o oarecare castrare inconstienta a acestora.

Deci ce produce aceasta proiectie numita Anima (energia feminina inconstienta a barbatilor), respectiv Animus (energia masculina in cazul femeilor), astfel incat sa ne vedem nevoiti a ne confrunta cu ea?

Animus, imaginea inconstienta despre barbati, cauta sa ocupe rolul principal in relatia de cuplu, timp in care nici energia feminina a femeii nu se poate manifesta constient, si nici barbatul nu se poate simti barbat in relatie.
Aceeasi energie masculina interiorizata negativ apare ca o voce critica din capul femeiii care repeta: „nu am incredere in tine”, „nu merit sa fiu iubita”, „nu am nevoie de ceilalti”.
„Opiniile lui Animus au adesea caracterul unor convingeri intelectuale de nestramutat sau a unor convingeri care au o valabilitate aparent intangibila. Ceva iritant pentru barbati, din cauza motivatiilor slabe – exces de opinie ca scop in sine” (Jung). Este mai ales cazul femeilor intelectuale (care traiesc mai mult in minte decat in inima deci), care cauta sa valideze acest model, si propriul Ego, alegand barbati foarte mentali.

Respingerea vadita a acestei presiuni a Animusului din partea femeii (de a o transforma in femeia-Zmeu) este dublata si de respingerea oricaror trasaturi masculine pozitive care i-ar putea fi de folos: curaj, scop, asertivitate, initiativa, focus, stabilirea granitelor/boundaries, determinare etc.
Mergand optimist pe repede-inainte pe firul evolutiei personale, acesta voce critica care pare ca nu inceteaza poate fi transformata frumos intr-o voce de autoanaliza obiectiva care sprijina, sustine si ghideaza dezvoltarea femeii ( alias Inner Analyst sau Spiritual Director). Interesul pentru spiritualitate, yoga si meditatie, ajuta in acest sens :). *Pentru curiosii spirituali: Relatiile pe care le avem cu parintii nostri sunt o extrapolare terestra a relatiei pe care o avem cu Divinitatea.

**Nu livrez retete decat pentru cei gurmanzi si pofticiosi de viata, nu pentru atotstiutorii satuli sau cei flamanzi de viata, in aceasta din urma categorie obisnuiam sa ma gasesc si eu.

balancing-masculinefeminine2
De cealalta parte a relatiei, „barbatul cauta femeia care corespunde cel mai bine acestui (primei imagini feminine, cea mamei), o femeie care sa poata prelua fara rezerve proiectia sufletului sau”.

Aceasta definitie a Animei data de Jung pune si barbatul intr-o perpetua cautare, in afara lui, a calitatilor pe care el nu le vede la el insusi: empatie, contactul cu emotiile sale, inspiratia creatoare, expresivitate, vitalitate.
Interiorizarea in sens invers a energiei feminine cunoscuta in copilarie exercita o influenta pentru viata de barbat-adult, manifestata (numai pentru cunoscatori :))) prin urmatoarele: schimbari dese de dispozitie, apatie, vanitate, sensibilitate excesiva, o voce a Persectorului care judeca tot timpul.
La fel de optimist pe calea evolutiei, integrarea Animei (a acestei Fete Morgana care e intruchipata sub forma de Muza, in faza de indragostire, sau Vrajitoare, iar pe parcursul relatiei aceeasi dulceata de femeie apare ca un Balaur cu 7 capete, care nu mai conteneste a judeca) inseamna contactul barbatului cu energie inaltatoare a Spiritului, cunoasterea sufletului sau si dezvoltarea propriei sale energii creatoare.
In loc de concluzie, Jung spunea ceva foarte frumos in legatura cu acest efort de constientizare si echilibrare a oricaror doua energii opuse (negativ-pozitiv, constient-inconstient, masculin-feminin, Soare-Luna, apa-foc, apa-aer etc.
„Cu cat devenim mai constienti de noi insine prin autocunoastere si actiune corespunzatoare, cu atat mai mult dispare stratul inconstient. Apare o constienta care nu mai este captiva intr-o lume a Eu-ului, ci participa la lumea larga”.

Bibliografie:
https://www.amazon.com/Solar-Light-Lunar-Perspectives-Consciousness/dp/1926975057 https://balancingmindbodysoul.wordpress.com/2012/11/26/balancing-the-masculine-and-feminine-energies/ 
https://masteringalchemy.com/content/truth-about-masculine-and-feminine-energy-part-one
Jung, Dinamica Inconstientului

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s