Intel şi placa video. Iubire digitală

-scurtă povstire din folclorul digital-

intel-core-i3-ivy-bridge
Viitor. Anul 2020. Gamington D.C. (Districtul Calculatoarelor). Regele îl însărcinase pe Intel cu o misiune dificilă. Era conştient de calităţile acestui tânăr în care zăcea toată puterea districtului său. Practic el avea grijă ca sistemul de operare să fie funcţional. Dar pentru a stăpâni universul tehnologic avea nevoie să fie şi cel mai puternic gamer online. Intel trebuia aşadar să-şi caute o soţie pe măsură cu care să realizeze Marea Conexiune în Gamington D.C.

Intel îşi puse în gând să nu-şi dezamăgească familia care avea deja o reputaţie tehnologică la nivel global. În primul rând, viitoarea prinţesă tehnologică trebuia să arate bine. Deci trebuia să dispună de o grafică video performantă. În funcţie de acest aspect, lupta se dădea clar între cele două plăci video: NVIDIA GeForce şi ATI Radeon. Era o luptă crâncenă pentru că fiecare dintre ele avea susţinători, calităţi pe măsura reputaţiei şi o ambiţie nebună să devină prinţese în Gamington D.C.

Intel le privea aşa galeş pe amândouă în magazinul online. Le căuta după captură video, tipul de decodare şi era atent şi la ce alte funcţii suplimentare încorporate. Erau rafinate până la ultimul bit. Aveau algoritmi optimizaţi şi încercau ca de la generaţie la generaţie să-şi mărească frecvenţa procesoarelor grafice.

RADEONgv-r725oc-1gi-1
ATI RADEON

Companiile-mamă, NVIDIA şi ATI, şi-au pregătit toată viaţa cipurile să le scoată în lume. Plăcile video nu cunoşteau eşecul aşadar şi erau puternic încurajate chiar de companiile-mamă să lupte pentru iubirea virtuală a lui Intel.

NVIDIA îşi crescuse fetele în aşa fel încât să se potrivească pentru oricare buzunar. În perioada 1999-2002, NVIDIA era liderul plăcilor video, dar şi-a cam văzut coroana furată de rivala ATI în lupta pentru cel mai rapid accelerator grafic. Acum voiau să paseze lupta fiicelor cele mai frumoase şi mai tinere: Geforce GTX 780 şi Radeon 9800 PRO- ATI.

msi-gtx-760-twin-frozr-iv-hawk-le-1
NVIDIA GeForce

NVIDIA GeForce GTX 780 avea o capacitate de memorie de 3072 MB, memorie de 6008 MHz, tip memorie DDR5, frecvența procesor 954 MHz. Sigur că Intel zărise şi câteva defecte: consuma multă energie şi era cam impulsivă de fel, dar culorile vii făceau interfaţa mult mai luminoasă decât alte plăci video.

La cealaltă moşie, fetelei lui ATI erau puţin mai răsfăţate, deşi erau crescute tot pentru a satisface capriciile procesoarelor. Cele mai tinere fete erau mai moderne decât surorile lor, fiind pe placul microprocesoarelor din întreaga lume pentru că suportau Direct X9.

Comparativ cu NVIDIA GeForce, Radeon îi promitea lui Intel un spor de aproximativ 20 cadre pe secundă în jocuri ca Hitman: Absolution şi noul Tomb Raider, folosind rezoluţia 1080p. Pe lângă dimensiunile compacte, ce permiteau instalarea în carcase mai puţin spaţioase, Radeon oferea şi un consum de energie modest, care nu depăşea 85 W în jocurile video.

Disputa asta între domnişoarele GeForce şi Radeon se cam dădea din 2006. Destulă vreme cât să se acumuleze informaţii despre cine, ce şi cum face. Intel se puse deci investigaţie virtuală şi văzuse componente pe care şi le arătau pe forum. Află că ATI Radeon încerca să intre în graţiile tuturor şi le oferea fanilor un joc gratis la alegere la fiecare achiziţionare.  Punctul său forte era raportul foarte convenabil calitate-preţ, ceea ce o deosebea categoric de rivala sa NVIDIA.

Dar nici NVIDIA nu se lăsă mai prejos şi puse la dispoziţie noile jocuri captivante şi avansate tehnologic ca Warframe, Marvel Heroes şi Dungeon & Dragons. În plus, punea la bătaie şi 250 lei credit de joc numai să găsească un june care să o ia de soaţă. Mai presus de toate, plăcile video NVIDIA se lăudau cu putere, fortă şi viteză şi le promiteau fanilor să-i ajute să domine lumea întunecată din Gotham, asemeni lui Batman.

Având de ales practic între doi coloşi ai pieţei de plăci video, Intel rămase indecis încă pentru o bucată de timp. Singura soluţie viabilă pentru viitorul Gamington-ului îi păru a fi să facă Marea Conexiune şi cu ATI şi cu NVIDIA. Desigur avea să le distribuie task-uri egale în jocuri diferite, in funcţie de caracteristicile fiecăreia, astfel încât fiecare să devină cea mai performantă pe segmentul ei de jocuri. Jocurile video aveau să devină cea  mai profitabilă afacere din Gamington D.C., aflată chiar în centrul universului tehnologic mondial.

 mediadot_logo

P.S. Acest text a fost trimis din viitor pentru concursul Superblog 2013. Toamna se numără cele mai bune articole!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s