Da-i peste nas Parintelui, creste Adultul din tine si da frau liber Copilului

Nu, nu este o instigare la violenta domestica sau rebeliune infantila, ci o egograma personala rezultata in urma unui chestionar psihologic. Modelul starilor Eu-ului (Parinte, Adult, Copil sau PAC) apartine analizei tranzactionale a lui Berne si este o metoda de autocunoastere si cautare de sine. Adica, in termeni mai prozaici asa, daca citesti cu atentie si te intereseaza subiectul dezvoltare personala, poate sa-ti fie chiar util acest model.

Revenind la dilemele existentiale,  pe care le ignora doar cine nu vrea sa fie fericit (si n-am intalnit pana acum voluntari in nefericire), zic sa ne facem putina acupunctura transpersonala.

Ideea este sa te incerci sa te „dedublezi” in relatia cu ceilalti, sa-ti obervi comportamentul si reactiile. Daca-ti place ce vezi, las-o asa. Daca nu, ai nevoie de o schimbare. Suna comercial, dar realmente asa se traduce orice criza existentiala. Si cam fiecare dintre noi are cel putin una la activ.

De exemplu, ai obervat ca in relatiile cu ceilalti tinzi sa fii un soi de parinte atotstiutor (nr.: Parinte Normativ in AT) sau, din contra, porti o grija excesiva celorlalti si starnesti Copilul din ei (ceea ce nu le displace pe termen scurt, dar nu asa arata o relatie sanatoasa intre doi adulti)? Cel mai probabil, daca faci o scurta calatorie in trecutul tau de copil, o sa observi ca erai criticat dur de parintii tai ca si copil, erai prea putin incurajat sa fii un copil independent sau chiar tratat violent. Ca urmare, tu ca adult ai imprumutat o parte din trasaturile comportamentale ale parintilor tai, trasaturi care au ramas ca niste “amprente” pe care le porti in relatia cu ceilalti, si astazi, dupa x ani.

Problema este ca tu fiind genul Parintele Protector, de exemplu, ii vei rasfata pe ceilalti nemeritat, iar tu vei fi un fel de Mama sau Tata Dolores. Ca sa fim sinceri pana la capat, comportamentul ia mai des chipul Mamei Dolores.

Si te tot intrebi de unde apar frustarile tale, reprosurile celorlalti si de ce dispar reactiile de om matur, pe unde umbla Adultul, eliberat conditionat din capcana scenariului pe care l-am scris cand eram mici. Adultul care ar trebui sa fie eliberat de prejudecati parintesti sau naivitati infantile, cel care reactioneaza aici si acum, obiectiv si “neafectat” de scenariul scris in alte vremuri.

De fapt, scenariul de viata (un alt concept al AT-ului) defineste exact povestea fiecaruia dintre noi, in perioada formarii personalitatii in care am imprumutat considerabil din comportamentele celorlalti (fireste, mai des de la cei aflati in proximitatea noastra). Asta fiindca, cel putin pana la varsta de 7-8 ani, nici nu dobandisem autonomie, deci eram foarte influentabili. Si in functie de personajele din cartea noastra, s-a construit reactia noastra fata de cei apropiati si de lume, in general.

Dar de ce incapatanam sa ne retraim scenariul acesta migalit cu grija in perioada copilariei? Fireasca frica de necunoscut si zona de confort ne sunt dragi tovarasi. Ca adulti ne zbatem sa retraim tot ce am omis sau ni s-a interzis atunci cand eram copii: pasiuni infranate, lipsa de atentie si afectiune, lipsa independentei, lipsa banilor etc.

Asta nu inseamna ca trebuie sa ne-nfranam pasiunile si ne autocorectam sa ne purtam tot timpul ca niste adulti. Psihologii spun ca e bine ca valorile fiecarei stari a Eu-lui sa fie aproape egale (apropos de egograma despre care vorbeam mai sus). Important e sa adaptam fiecare stare situatiei in care ne gasim, sa adecvam discursul contextului (cum spun specialistii in comunicare) si, pe scurt, sa nu rasfatam, inconstient, una dintre cele trei stari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s