Crezi ca poti sa-ti (re)scrii scenariul de viata?

Specialistii in psihologie spun ca da. Si asta pornind de la premiza ca fiecare dintre noi si-a trasat in perioada copilariei o linie de viata pe care, inconstient, o urmam cu sfintenie in viata de Adult. Iar daca in prezent ceva nu-ti convine in ceea ce priveste felul tau de a fi, modul cum te porti cu ceilalti sau cum acestia se poarta cu tine, inseamna ca trebuie sa-ti “recitesti” povestea de viata, eventual sa o si “rescrii”.

Eric Berne a numit acest fenomen psihologic- analiza tranzactionala- si a explicat in cartile sale cum sa privim prin aceasta “lupa” relatiile noastre exterioare, dar si relatia cu noi insine. In termeni psihologici, fenomenul este “o teorie explicativa a personalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltarii si schimbarii personale” si are la baza trei concepte foarte importante: EU-l in ipostaza de Parinte, Adult, Copil.*

Cu alte cuvinte, desi copii fiind ne-am raportat la o anumita lume exterioara (mama, tata, grupul de la scoala, grupul de prieteni), si ca urmare am dobandit anumite tipuri de comportamente, asta nu inseamna ca toata viata noastra ar trebui sa se desfasoare sub stindardul acestor comportamente.

Tot AT-ul (n.r.: analiza tranzactionala) considera ca in viata de adult ne continuam scenariul pe care l-am stabilit de copii, iar acesta poate fi cel al unui invins sau invingator (conotatia fiind aceea de atingere sau nu a obiectivelor). Principalul motiv ar fi ca noi inca speram sa gasim rezolvare in prezent pentru o problema ramasa nerezolvata in trecuta: e.g. cum sa obtinem dragoste si atentie neconditionat; ceea ce in relatiile amoroase s-ar traduce cu a fi un adult posesiv, care isi controleaza partenerul non-stop.

De obicei  nu rememoram constient o anumita scena din copilarie, insa o situatie stresanta sau dramatica ne poate aduce in situatia de a recunoaste, ulterior, o anumita reactie pe care o foloseam in copilarie. De exemplu, intr-un conflict cu seful tu te comporti ca un copil (simtind teama), iar celuilalt ii atribui rolul de Tata (cel de care iti e teama). Rolul AT-ului este de a te face sa-ti folosesti resursele actuale de adult pentru rezolvarea acestei probleme.

De ce ne incapatanam sa urmam obsesiv, repetitiv propriile noastre tipare comportamentale, desi ne fac rau? De ce ne simtim “atrasi” de aceleasi tipuri de personalitati, desi poate nu ni se potrivesc? Teoria scenariului spune ca o facem ca se ne reconfirmam si sa ne intarim scenariul de viata, ca sa raspundem nevoilor pe care le aveam atunci cand eram copii, nu nevoilor de adult.

Unul dintre conceptele de baza ale AT-ului este si fraza care s-a transformat in timp in motto “Eu sunt OK, tu esti OK” si reprezinta, de fapt, o dezbracare a EU-ului de preconceptii, influente negative, frustrari si chiar comportamente patologice. Privind astfel lucrurile, putem sa oferim cel putin un start sanatos fiecarei relatii pe care o intreprindem.

*Aceste trei subtantive sunt scrise cu litera mare tocmai pentru ca nu au nimic de-a face cu substantivele comune, din viata reala: parinte, adult, copil. In psihologie, Berne le-a definit ca ipostaze ale EU-ului persoanei Indiverse situatii comportamentale, recognoscibile ca trasaturi ale comportamentului de tip Adult (persoana reactioneaza matur la situatii aici si acum), Parinte (persoana copiaza comportamentul figurilor parentale din viata sa) si Copil (persoana care reia in viata de zi cu zi comportamente pe care le avea ca si copil).

Bibliografie:

Eric Berne, Ce spui dupa Buna ziua?

Ian Stewart, Vann Joines, Analiza tranzactionala astazi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s