INTERVIU cu pictorita Daniela Chirion

În clipa în care se află în faţa şevaletului, artistul nu e, psihologic vorbind, nici bărbat, nici femeie” (Interviu cu Daniela Chirion, pictor)

Şampanie, voie bună şi artă „bună”. Cam acestea au fost ingredientele vernisajului “Chipuri”, găzduit de Galeriile Eleusis, vineri, 6 martie, 2009, ora 17.00.Pictorul Daniela Chirion, în vârstă de 31 de ani,  şi-a expus lucrările în faţa publicului pasionat de artele plastice şi a criticului de arta Pavel Şuşară: „Creaţiile Danielei Chirion reprezintă o nouă formă de lectură a imaginii, a picturii figurative”.De la autoportret, la portrete zoologice şi portrete ale cuplului om-animal, picturile Danielei Chirion valorifică mituri vechi ale legăturii om-animal.

 

Expoziţia aduce nou întoarcerea la vechi

 

Reporter: Aveţi în palmares numeroase expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate.Pentru a câta oară în Iaşi?

 

Daniela Chirion: În Iaşi pentru prima dată, respectiv aici la Galeriile Eleusis.

R. : Ce aduce nou expoziţia dumneavoastră în planul artelor plastice ?

D.C. : Aduce nou… ?!Mai degrabă aduce nou întoarcerea la vechi, la tradiţie.Consider că secolul XX a cam spus şi a experimentat cam tot ce avea de spus şi de experimentat.Şi s-a făcut cam tot ce se putea face.Şi din moment ce nu mai e nimic de spus, şi postmodernismul arată clar acest lucru, tot ce putem face este să ne întoarcem la tradiţie.Eu m-am întors la arta figurativă, dar după toată experienţa care s-a consumat în secolul XX, uitându-mă la ea, cunoscând-o foarte bine.

R .: Unde se intâlnesc pictura şi filmul în viaţa unui artist ca dumneavoastră ?

 

D.C. : Ceea ce fac eu este film experimental, e film de artă şi merge pe aceeaşi direcţie cu pictura mea.E tot expresie practic, nu este nici naraţiune, nici ficţiune, nu are niciun fel de scenariu.

 

R.: Expoziţia prezintă portrete şi autoportrete.De care vă simţiţi cel mai ataşată?

 

D.C.: „Eu”(n.r.:autoportret)  mă reprezintă cel mai mult.Îmi place foarte mult pentru că de multe ori mă amuz când sunt întrebată: „Ce băiat ai portretizat acolo?”.Lumea a fost uimită când le-am spus că e autoportret, pe vremea când l-am făcut purtam părul mai scurt.Exprimă foarte mult concepţia mea despre artist ca fiinţă androgină:  în clipa în care se află în faţa şevaletului, nu e, psihologic vorbind, nici bărbat, nici femeie, ci devine acea totalitate de care vorbea Platon în vremurile mitice.

Orice portret este în esenţă un autoportret

R: Autoportretul este şi expresia personalităţii artistului, nu?

 

D.C.: Nu numai, ci şi portretele.Pentru că orice portret este în esenţă un autoportret.Bine…este de fapt proiecţia trăsăturilor altcuiva, dar până la urmă este o proiecţia sinelui artistului.

R.: De ce aţi ales să faceţi portrete de animale?

 

D.C.: Acestea fac parte dintr-un proiect mai amplu care se numeşte „Omul şi animalul”.Avem aici un exemplu, „Femeia cu şarpele”, şi dacă ne uităm mai bine vedem că femeia chiar are ochi de şarpe.Este vorba  că animalul a fost dintotdeauna un atribut al omului, din timpul omului  cavernelor şi până astăzi.Animalele însoţesc Sfinţii, cei patru Evanghelişti…de fapt, trei dintre ei au animale.Renaşterea folosea animalul ca atribut al nobililor.În proiectul meu, animalul devine atribut al omului obişnuit, asociez omului figura animlului, fie prin asemănare, fie prin contrast.Şi aici este o întreagă tradiţie a fizionomiei, care poate fi rezumată la un silogism: unii oameni seamănă cu animalele, deci unii oameni au însuşirile acelor animale cu care pot si asociaţi.

R.: Cum resimte un artist tânăr legătura cu publicul tânăr?

 

D.C.: Îi simt aproape pe cei tineri, interesaţi de nou, chiar şi în artele plastice.Încă pot spune că sunt tânără (râde) aşa că reuşesc să comunic foarte bine cu tinerii.

Daniela Chirion descoperă lumea prin formă

“M- am întors la arta figurativă”

A absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, secţia Pictură.A devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici în 2003.În 2006, Daniela Chirion a obţinut Diploma de Master în Arte Vizuale la Universitatea Naţională din Bucureşti.

A avut numeroase expoziţii în Bucureşti, în ţară, dar şi în străinătate (Belgia, Germania, Franţa, Italia).În 2002 a obţinut Premiul III, la simpozionul de Pictură şi Sculptură „Prometheus”, Sfântu Gheorghe.Anul 2003 îi aduce Premiul „Al. Tipoi”, pentru cea mai bună expoziţie a unui tânăr artist.

Din 2008, descoperă lumea filmului experimental: Festivalul Internaţional de Film Experimental „Cărburari 2008”, Baia Mare şi Festivalul Internaţional de Videopoezie „VideoBardo”, Argentina.

În picturile, desenele şi fotografiile sale, Daniela Chirion îşi concentrează atenţia asupra figurii umane, redând expresiile chipului în forme convenţionale şi neconvenţionale.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s